Afslankcoach Jasper Albas leert je gezond en snel af te vallen volgens makkelijke en succesvolle methodes. Vandaag deelt hij op vivonline.nl de waarheid over fytinezuur.
Er is veel verwarring rondom anti-nutriënten zoals fytinezuur. Regelmatig krijg ik vragen van cliënten of ze, gezien de hoeveelheid fytinezuur, havermout en noten moeten vermijden. In dit artikel vertel ik je wat fytinezuur is, in welke producten je het kunt vinden, wat de impact ervan is op je gezondheid en welke stappen je kunt nemen om minimale effecten te ervaren van deze (anti-)voedingsstof.
Wat is fytinezuur?
Fytinezuur is een anti-nutriënt. Dat houdt in dat het een stof is die door planten ‘gemaakt’ wordt om andere wezens ervan te weerhouden de plant te eten.
Het is het verdedigingsmechanisme van de plant. Fytinezuur is ervoor ‘gemaakt’ om ons schade aan te richten.
Gelukkig is ons lichaam over honderdduizenden jaren ook zo geëvalueerd dat we redelijk goed om kunnen gaan met deze ‘aanval’.
Desalniettemin genoeg redenen om eens te kijken waar fytinezuur in zit en wat voor schade dit kan aanrichten aan ons lichaam.
Producten met fytinezuur
In verhouding krijgen wij Nederlanders het meeste fytinezuur binnen via brood. Alhoewel de meeste mensen er inmiddels van op de hoogte zijn dat brood (uit de supermarkt) lang niet zo gezond is als we denken, wordt het nog steeds erg veel gegeten.
Op een goede tweede plaats vind je veel bewerkte producten zoals koekjes, cake, pizza en andere baksels. Deze producten staan bij vrijwel iedereen bekend als ongezond maar worden nog steeds erg veel gegeten.
En dan komt er een grote groep producten die het meest interessant is voor mensen die bewust bezig zijn met gezond eten. Er zit ook (veel) fytinezuur in:
- Noten
- Zaden
- Speltbrood
- Havermout
- Bonen
- Rogge
Bij de eerste twee groepen, brood en pizza/koekjes/cake, is het makkelijk om de impact die fytinezuur op de gezondheid heeft te verminderen: gewoon niet (of met mate) eten*.
*Je zou brood eventueel nog zelf, met natuurlijke ingrediënten, kunnen bakken als je geen overgewicht hebt en niet overgevoelig bent voor gluten (ook een anti-stof).
Maar voor de laatst genoemde groep kunnen we de producten niet zomaar vermijden, want er zitten ook heel veel goede voedingsstoffen in deze voeding.
Laten we eens kijken wat de impact van fytinezuur eigenlijk is op je gezondheid…
De impact van fytinezuur op je gezondheid
Ondanks de spookverhalen die ik op internet las over Fytinezuur is de impact lang niet zo groot als veel mensen direct denken.
In feite komt het erop neer dat Fytinezuur de opname van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in de darmen verstoord.
Het gevaar is dus dat jij denkt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dat je in feite een tekort aan een aantal vitaminen en mineralen hebt omdat de voedingsstoffen niet goed opgenomen worden.
Dit zou in theorie tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden, maar in de praktijk komt het vaak niet verder dan vervelende kwaaltjes.
Dit is nog steeds erg vervelend, maar om fytinezuur te bestempelen met de term ‘gifstof’ lijkt mij wat overdreven.
Zo verminder je fytinezuur in je voeding
Het fytinezuur in de voeding kan worden afgebroken door het enzym fytase. Dit enzym zit vaak in dezelfde producten die fytinezuur bevatten.
Dus in havermout of rogge bijvoorbeeld zit ‘het probleem’ fytinezuur, maar ook ‘de oplossing’ fytase.
Om het fytinezuur af te breken heeft het enzym fytase wel even de tijd nodig. En dat is het grootste probleem rond fytinezuur. In de huidige bereidingsmethoden van verschillende producten (brood, pizza, instant havermout, etc.) krijgt het enzym fytase niet de tijd om haar werk te doen.
Voedselproducenten willen dat de producten snel klaar zijn en geven daarmee het enzym niet genoeg tijd en daardoor blijven de producten veel fytinezuur bevatten.
Gelukkig kunnen we daar zelf wat aan doen. Hier komen de oplossingen:
- Week producten die veel fytinezuur bevatten ongeveer 12 uur in (ruim) water. Door muesli, havermout en brooddeeg te laten weken ruimt de fytase het fytinezuur op. Voeg wat rogge en citroensap toe om de afbraak van fytinezuur te ondersteunen (rogge bevat extra veel fytase en een zure omgeving ondersteunt het afbraak proces).
- Laat de producten die fytinezuur bevatten ontkiemen. Door bonen, zaden granen te laten ontkiemen ruimt de fytase het fytinezuur op.
- Laat de producten die fytinezuur bevatten fermenteren. Door noten of brooddeeg te laten fermenteren ruimt de fytase het fytinezuur op.
Conclusie
Het is helemaal niet erg om wat fytinezuur binnen te krijgen, ons lichaam is daar prima tegen bestand (en heeft het zelfs een beetje nodig). Kijk alleen uit dat je het niet teveel binnenkrijgt.
Tekst: Afslankcoach Jasper Alblas voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
23 maart 2015
Dopper winnen
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –