1 op de 10 vrouwen heeft endometriose: een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies zich deels buiten de baarmoeder bevindt en zich hecht aan organen. Sinds Charissa Esselbrugge (natuurvoedingsadviseur) weet dat endometriose de oorzaak van haar klachten is en voeding hier een hele grote rol in speelt, heeft ze haar voedingspatroon volledig omgegooid. Met goed resultaat; haar pijnklachten zijn verdwenen. Ze begeleidt nu zelfs vrouwen met endometriose door het aanpassen van hun leefstijl in haar eigen voedingspraktijk. Waar het bij endometriose vooral omgaat, is je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen met de juiste voeding in plaats van het te belasten met voeding die ontstekingen veroorzaakt.

Tarwe en gluten

Tarwe is een voedingsmiddel dat ik altijd als eerste afraad. Het is namelijk ontstekingsbevorderend en veel vrouwen met endometriose krijgen er alleen maar meer pijnklachten door. Andere glutenbevattende granen zoals spelt, rogge en gerst geven minder klachten. Toch is er een groot aantal vrouwen die gluten helemaal niet goed kan verdragen. In dat geval is het advies om over te stappen op een geheel glutenvrij voedingspatroon. Hetzelfde geldt voor zuivel omdat veel vrouwen met endometriose ook baat hebben bij het beperken of vermijden van zuivel.

Oestrogeendominantie

Bij endometriose is er sprake van een oestrogeendominantie: een veel hoger oestrogeen gehalte ten opzichte van progesteron. Een tip om een teveel aan oestrogenen af te breken is het dagelijks eten van minstens 500 gram groenten, specifiek bladgroente en broccoli(kiemen). Ook zogenaamde xeno-oestrogenen (chemische oestrogeenachtige stoffen) kunnen het evenwicht in de geslachtshormonen kunnen verstoren. Ze zitten onder andere in landbouwgiffen, in veel cosmetica en in plastic flessen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en kies bijvoorbeeld voor een glazen waterfles.

Langzame koolhydraten

Door het beperken van snelle koolhydraten zoals in suiker, frisdrank, koek, snoep, wit brood en pasta, zal je bloedsuikerspiegel beter in balans blijven. Eet daarom liever de langzame koolhydraten zoals in bijvoorbeeld groenten, fruit, havermout, quinoa, zilvervliesrijst en zoete aardappel.

Natuurvoeding

Natuurvoeding bevat alle voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft. Eet dus volop groenten, fruit, vlees, vis, noten, eieren en verse kruiden. Op deze manier vermijd je automatisch kunstmatige toevoegingen zoals smaakversterkers, zoetstoffen en schadelijke landbouwgiffen.

Ontspanning

Veel vrouwen met endometriose zijn ‘boos’ op hun lichaam, en dit geeft stress. Het is heel belangrijk om weer van je lichaam te gaan houden. Voor een gezond lichaam is ontspanning net zo belangrijk als voeding. Ga lekker bewegen of zoek rust bij een yoga les, en vergeet vooral niet jezelf af en toe te verwennen met iets waar je heel erg blij van wordt!

 

Wil je meer advies? www.voedingsadviesmeppel.nl

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten