Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
25 juni 2015
Eivissa Food
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
31 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –