Bijenpollen zijn één van de meest voedzame superfoods. Het is een natuurlijk product en ze zijn super gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Ze hebben daardoor veel voordelen voor je gezondheid en je kunt bijenpollen gemakkelijk gebruiken.
Waar komen bijenpollen vandaan?
Bijenpollen werden al vroeg in Egypte en China gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en als medicijn. Bijenpollen zijn afkomstig van de bijen en worden gemaakt uit stuifmeel. De bijen verzamelen dit stuifmeel en voegen er nectar en speciale enzymen aan toe. Tijdens het verzamelen vermengt dit met elkaar en ontstaan er kleine gele bolletjes. Dit wordt verzameld in de bijenkorf.
Om deze bijenpollen te verzamelen laat men de bijen over een speciaal scherm lopen en zo vallen de korrels eraf. De korreltjes worden dus echt zelf door de bijen gemaakt. Wist je dat een werkbij voor een theelepel pollen een maand lang acht uur per dag moet werken?
Waarom zijn ze goed voor je?
Bijenpollen bevatten veel vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten. Onder andere vitamine A, B, C, D, E, K, ijzer, kalium calcium, magnesium en calcium. De samenstelling varieert per soort, maar over het algemeen bestaan bijenpollen voor 30% uit eiwitten, 30% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Ze zorgen vooral voor een betere weerstand. Ook staan ze bekend als een natuurlijke verlichter van hooikoorts.
Door bijenpollen te eten geef je je lichaam een kleine dosis van de allergenen en dat brengt het immuunsysteem tot rust. Daardoor kan je lichaam antistoffen vormen die kalmerend werken bij hooikoorts. Deze versterking van het immuunsysteem werkt ook als antibiotica tegen virussen en ontstekingen Bijenpollen verbeteren je weerstand door de hoeveelheid goede voedingsstoffen en enzymen die het bevat. Verder zorgen de antioxidanten voor een verbetering van de huid en helpen ze bij het afvallen. Ook bevatten bijenpollen een aminozuur dat de drang om toe te geven aan vreetbuien onderdrukt.
Tot slot zorgen de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor een energiek gevoel en voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Bijenpollen is een bron van proteïnen, vitamine B12 en zijn daardoor geschikt voor vegetariërs.
Hoe gebruik je bijenpollen?
Bijenpollen zijn een goede aanvulling aan je voedingspatroon. Blijf gevarieerd eten en eet er niet te veel van. Eén eetlepel per dag is voldoende. Bijenpollen hebben een zoete smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan je ontbijt, smoothie, havermout, kwark, over je salade heen strooien en je kunt ze zelfs door koude dranken of thee doen.
Andere bijenproducten
Andere bijenpollen zijn op hun beurt ook gezond, maar moeten niet verward worden met bijenpollen. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing. Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer suikers: sucrose en glucose. Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Bijenpollen is dus een natuurlijk product en een gezonde, voedzame superfood. Het bevat veel voedingsstoffen die veel voordelen hebben voor je gezondheid. Begin je dag met een groene smoothie en een theelepel bijenpollen als topping. Zo heb je een energieke start van de dag.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
3 september 2015
Gezonde chocopasta
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
30 september 2015
Glutenvrije maand
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
20 juni 2016
3 x koffievervangers
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
3 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –