Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jet van Nieuwkerk. Jet heeft een culinaire rubriek in het Parool en schreef twee boeken (aanrader!!) over -haar liefde voor- een gezonde leefstijl, dat volgens haar niet te streng en al helemaal niet saai hoeft te zijn!
Altijd in de koelkast
‘Een fles champagne. Altijd. Stél, er is wat te vieren. Of je hebt juist een ongelofelijke shitdag, dan komt ’ie ook goed van pas.’
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd thuis. Van haar heb ik het ook geleerd. We aten altijd heel gezond. Nooit uit pakjes, maar dan ook echt nooit. Vroeger werd ik soms nog wel eens gek van die volkorenpasta en wilde ik ook gewoon de witte versie zoals de meesten aten. Nu weet ik niet beter en wil ik niet anders. Ik heb wel eens spijt dat ik niet op nog jongere leeftijd naast haar heb gestaan in de keuken, dan zou ik misschien nog beter kunnen koken dan nu. Het meeste heb ik de afgelopen jaren pas geleerd.’
Koken
‘Ik kook heel graag, maar please, mag ik wat meer tijd in mijn dag hebben om iedere avond een uitgebreid maal op tafel te zetten? Meestal sloof ik me pas uit als ik eters krijg. Doordeweeks houd ik het simpel en wil ik niet te lang in de keuken staan. Wel altijd gezond, voedzaam en niet uit pakjes dus.”
Eetpatroon
‘In balans. Het heeft even geduurd om die te vinden, maar ik heb ‘m te pakken. En dan niet per se de 80/20-regel, dat ik dan in het weekend los zou gaan. Nee, gewoon over de hele week verspreid. Zak ik een nachtje door, dan begin ik de volgende dag met een groene smoothie. Heb ik een driegangendiner achter mijn kiezen, dan ren ik die week een extra rondje. Ik ontzeg mezelf niks, dan heb je ook nooit cravings. Ik eet alles, maar met mate. En ik heb ook het geluk gehad dat alles waarvan ik hou goed voor je is. Ik word niet zo wild van een slagroomtaart.
Ook heb ik mijn eerste boek geschreven waarin ik mijn eigen verhaal vertel en tips geef over hoe gezond te leven zonder er al te krampachtig over te doen. Én met een boel lekkere recepten. De ondertitel is: ‘Een happy en healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai.’ Voor meisjes die zin hebben in een fit leven zonder dat het topsport wordt. Ik geloof heel erg dat we de lat best iets lager mogen leggen en dan nog steeds slank, maar zeker een stuk gelukkiger zijn. Ik schrijf het ook voor wie eten nét iets te veel een ding in hun leven is dan nodig. In de hoop dat ik daar een beetje bij kan helpen om er relaxter mee om te gaan.’ Benieuwd naar Het boek van Jet? Klik hier om ‘m te bestellen!
Diëten
‘Ik adviseer altijd: eet alles, maar met mate. Ik geloof niet in diëten, die houd je nooit vol joh. Gezond leven is een leefstijl. En daar hoort een glas wijn ook bij. Sterker nog: dat heb je nodig!’
Koolhydraten
‘Tja, kwestie van de goede keuzes maken. Een speltboterham is duizend maal lekkerder dan een wit bammetje. Alhoewel, met roomboter en pindakaas of een likje honing… Brrr, lekker. Ook hier geldt voor mij: in balans en met mate.’
Ontbijt
‘Dat moet, anders ben ik niet vooruit te branden. Ik probeer een beetje te variëren elke ochtend. Bananenpannenkoeken, kwark met eigengemaakte granola, een eitje, maar ik fiets ook net zo lief even langs de juice bar voor een smoothie (dat laatste gebeurt nogal vaak, ahum).’
Gewicht
‘Ik vind het beeld wat ik in de spiegel zie belangrijker.’
Sporten
‘Graag zelfs. Minstens twee keer in de week. Ik doe het om slank te blijven, zo simpel is dat. Daarnaast voel ik me ook on top of the world na een potje boksen. Hoofd leegmaken. Dat is ook belangrijk.’
Million dollar tip
‘Ik heb er twee: Home made. En. Wees. Niet. Te. Streng.’
Niet lekker
‘Ik ben niet zo gek op After Eight. Je weet wel, van die chocolade met mint. En van champignonsoep gaan mijn haren overeind staan. Voor de rest kun je me alles voorschotelen.’
Gezonde snack
‘Taartjes bouwen van rijstwafels. Bijvoorbeeld met zalm, avocado, kiemen en komkommer. Hoe hoger het taartje, hoe lekkerder. Of notenpasta en banaan. Héél lekker.’
Guilty pleasure
‘Sambuca. Drie koffieboontjes erbij en geserveerd in een whiskyglas.’
Wil je meer eetdagboekjes lezen? Klik dan hier voor het eetdagboek van Fajah Laurens!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
31 juli 2014
A kiwi a day…
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
4 december 2014
Foodtrends 2015
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
4 oktober 2017
Help mij water drinken
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
9 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –