Vandaag de dag spenderen we vaak enorm veel tijd online. We doen dit zonder dat we hier erg in hebben, maar als we hier bij stilstaan schrikken we wel. Want dit was niet de bedoeling, al die uren die wij aan sociale media besteden kunnen we ook aan veel andere dingen doen.

En met die andere dingen bedoelen wij activiteiten die eigenlijk veel belangrijker zijn. Dit zijn enkele voorbeelden: gezond koken, boswandelingen maken, sporten, het zien van vrienden en vriendinnen, hobby’s en ga zo maar door. Dit zijn de 5 manieren om van jouw sociale media verslaving af te komen:

Notificaties uitdoen

Het is niet zo gek dat we steeds getriggerd worden door die telefoon, want de (trillende) geluidjes komen om de haverklap binnen. Door de meldingen die wij continue maar binnenkrijgen van allerlei verschillende apps, pakken we continue de telefoon erbij. Vaak scrollen we dan nog even verder, want afgeleid waren we immers toch al. Doe om die reden de notificaties uit, je zult zien dat je stukken vaker de telefoon pakt.

Geef jezelf een tijdslimiet

Spreek met jezelf af dat je niet de hele dag door op je telefoon zit. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend wanneer je in de bus of trein zit, of doe dit even tijdens de lunch. Wat je in ieder geval niet wil hebben is dat de telefoon naast je ligt, en je dus de hele dag kan kijken. Bedenk een soort van vaste tijdstippen en probeer je hier aan te houden.

LEES OOK: Boekentips voor in de vakantie! Want lezen is een feestje.

Gebruik een app

Mocht je het toch moeilijk vinden om je aan de eerder gestelde regels te houden, kun je ook een app gebruiken ter ondersteuning. Deze app houdt in de gaten hoeveel tijd je op sociale media spendeert en dit kan jij dus ook zien. Waarschijnlijk schrik je ervan en doe je je telefoon wel heel snel weg, maar wanneer het meevalt weet je dat je nog even te gaan hebt.

Betere dingen te doen

Als je erover nadenkt begrijp je al snel dat je eigenlijk veel meer betere dingen te doen hebt. Plan die bezigheden in je agenda zodat je hier niet omheen kunt. Dit kunnen opties zijn zoals: afspreken met vriendinnen, het opzoeken van ouders, het opruimen van het huis, en ga zo maar verder. Deze dingen kennen namelijk veel meer waarde en zijn eigenlijk stukken belangrijker.

Balen mag

Verwacht niet dat je het leuk gaat vinden, wanneer je minder vaak op je telefoon mag van jezelf. Waarschijnlijk voel je je als een kind wiens snoep wordt afgepakt. Maar alles went! En uiteindelijk zul je inzien dat dit een veel fijnere manier van leven is. Beperk sociale media tot momenten maar laat het niet dit mooie leven overheersen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten