Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
18 augustus 2015
Slanke salade
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
31 juli 2014
A kiwi a day…
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
11 mei 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –