Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
25 juli 2015
Voeding met Viv
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
10 juni 2015
SLA: het kookboek
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
9 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –