Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
30 april 2014
ONE event!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
7 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –