Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
3 september 2015
Boerenkoolchips
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
10 juni 2015
Raw kokos snack
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
10 november 2015
Viv Health Event
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
2 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –