Ken jij spirulina al? Spirulina wordt aangeduid als blauwgroene algen en kan je lichaam en gezondheid op een aantal manieren ten goede komen. Spirulina zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen, goede voedingsstoffen en wordt al 20 jaar als voedingssupplement gebruikt. Hieronder lees je alles wat je over spirulina moet weten.
De voordelen van spirulina
Spirulina is voedzaam, een bron van eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het dient als een goede eiwitbron voor veganisten en vegetariërs. Spirulina is een goede aanvulling op een veganistisch dieet voor het ijzer en het gehalte vitamine B12. Daarnaast bevat spirulina veel andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een eetlepel spirulina bevat 4 gram eiwit, evenals 11 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B1, 15 procent van de ADH van vitamine B2, 4 procent van de ADH van vitamine B3, 21 procent van de ADH van koper en 11 procent van de ADH van ijzer. Daarnaast is spirulina ook een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant.
Magnesium, kalium & mangaan
Spirulina bevat aanzienlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan. Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van spier- en zenuwfunctie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in het lichaam, evenals het maken van eiwitten, botten en DNA. Kalium helpt bij de zenuwfunctie en spiercontractie en het reguleert je hartslag. Tenslotte helpt mangaan je lichaam gedurende je hele leven goed te ontwikkelen en te laten functioneren.
Cholesterol
Het is aangetoond dat spirulina het “slechte” cholesterol (LDL) verlaagt en in sommige gevallen zelfs het “goede” cholesterol verhoogt (HDL). Spirulina kan ook nuttig zijn voor mensen met diabetes. Uit een kleine studie van mensen met diabetes type 2 bleek dat dagelijks 2 gram spirulina de bloedsuikerspiegel hielp te verlagen. Spirulina lijkt ook anti-kankereffecten te hebben. Bij dieren is aangetoond dat het kanker voorkomt en de grootte van tumorcellen vermindert. De voordelen van spirulina kunnen zich ook uitstrekken tot patiënten met allergieën. 2 gram spirulina per dag kan helpen bij het verminderen van een verstopte neus en niezen.
Spirulina is ook onderzocht als een behandeling voor oudere patiënten met bloedarmoede en kan het uithoudingsvermogen en de spierkracht helpen verhogen, zelfs bij jongere mensen en atleten (hoewel meer onderzoek nodig is voor een sluitend antwoord). Ondanks vele onderzoeken naar de effectiviteit van spirulina voor allerlei soorten gebruik, is er onvoldoende bewijs om de effectiviteit ervan te beoordelen bij de behandeling van een aantal aandoeningen.
Blauwgroene alg
Spirulina is een bacterietype dat cyanobacterium wordt genoemd en dat vaak wordt aangeduid als blauwgroene algen. Wanneer we het hebben over spirulina als een supplement of voedselbron, hebben we het meestal over spirulina-poeder, dat kan worden toegevoegd aan smoothies of onder andere gebruikt voor het vullen van capsules. Een ander ding dat spirulina een geweldige optie maakt voor landen en gemeenschappen die vechten tegen wijdverspreide ondervoeding, is dat het de mogelijkheid heeft om niet alleen hun fysieke gezondheid te helpen, maar ook om hen te helpen economische vrijheid te bereiken. Omdat spirulina gemakkelijk te kweken en te oogsten is, kan het een onderneming voor vrouwen in deze gebieden worden. Spirulina is niet van nature aanwezig in voedsel, omdat spirulina een vorm van algen is. Spirulina is beschikbaar in poeder- of tabletvorm. Spirulina kun je verwerken in smoothies, verse sapjes, dips of andere recepten.
Het is dus een echte healthy energieboost voor je lichaam. Makkelijk toe te voegen in je smoothie of verse sapjes. Try it!
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
22 september 2015
Beste eitjes
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
18 augustus 2015
Slanke salade
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
11 september 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –