Je voelt het alweer. Je tandvlees wordt gevoeliger en het lijkt zelfs of het wat meer bloedt. Heb je wat minder goed gepoetst of de rager misschien te weinig gebruikt?

Nee, dat is het niet, je doet echt niets anders dan normaal. Een dag later word je ongesteld.

Tandvleesgevoeligheid tijdens je menstruatie

Herken je dit ook? Misschien sta je er eigenlijk niet bij stil en ook niet elke vrouw merkt aan haar tandvlees dat het tijd is voor de maandelijkse periode. Toch kom ik regelmatig vrouwen tegen die er last van hebben. Naast de gebruikelijke ongemakken als vermoeidheid, soms misselijk, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en humeurig zijn, speelt ook het tandvlees vaak op.

Het ritme van je hormonen

Hormonen zijn communicatiestoffen in je lichaam. Ze zijn erg belangrijk voor de overdracht van informatie. Door informatie over te brengen regelen ze de activiteit van cellen, weefsels en organen.

De steroïdhormonen, zoals oestrogeen en progesteron worden gemaakt vanuit cholesterol. Het is dus niet handig als je cholesterol langdurig erg laag zou zijn, want dan kunnen deze hormonen niet aangemaakt worden.

Oestrogeen en progesteron worden uitgescheiden door de eierstokken. Dit gebeurt in een bepaald ritme. De eerste veertien dagen van de cyclus is het  oestrogeengehalte hoog, met een piek rond dag twaalf en een sterke daling na de ovulatie rond dag veertien. Het progesterongehalte is juist aan het begin van de cyclus laag en gaat van dag acht tot dag veertien langzaam omhoog. Na de ovulatie is er een sterke stijging van progesteron.

De functie van oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron bepalen bij de vrouw niet alleen de maandelijkse cyclus, zo is oestrogeen bij wel meer dan driehonderd processen in het lichaam betrokken. Het kan ervoor zorgen dat er meer energie in de vorm van lichaamsvet

aanwezig is en dat er voldoende vocht vastgehouden wordt. Oestrogeen heeft ook een pro-inflammatoir karakter.

Pro-inflammatoir betekent letterlijk ‘voor ontsteking’. Het wil zeggen dat er meer ontstekingen zijn als er veel oestrogeen is. Gelukkig wordt deze werking onderdrukt

door progesteron dat ook meer doet dan alleen het regelen van de menstruele cyclus. Vooral in de tweede helft van de menstruele cyclus heeft progesteron invloed op het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem onderdrukt wordt.

De relatie tussen bloeden tandvlees en de vrouwelijke hormonen

Uit een onderzoek naar de relatie tussen tandvlees en de vrouwelijke hormonen blijkt blijkt dat vrouwen met gezond tandvlees verwaarloosbare veranderingen vertoonden tijdens de menstruele cyclus. Maar als je al last hebt van tandvleesontstekingen dan is het een ander geval. Als je al last hebt van bestaande ontstekingen, dan is er tijdens de ovulatie en net voor de menstruatie meer

ontstekingsactiviteit te zien. En dit terwijl dat we weten dat tandvleesontstekingen normaal veroorzaakt worden door bacteriën. Echter aan de samenstelling van de verschillende bacteriën veranderde tijdens de cyclus nauwelijks iets. Je kan hieruit dus opmaken dat de zichtbare veranderingen waarschijnlijk te maken hebben met hormonale schommelingen en niet met de bacteriën in de mond.

Hoe zit het bij jou? Heb jij gevoeliger tandvlees tijdens je maandelijkse periode?

 

Wil je meer weten over de invloed van hormonen op de mond?

Boek – Gezond begint in je mond

 

Door: Yvonne Kort van Eet je mond gezond

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten