Suikerpieken. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Iedere keer wanneer je iets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat de suikers uit je voeding (glucose) in je bloedbaan terecht komen. Hoe meer suikers, hoe hoger je bloedsuikerpieken. Toch is dat niet zo onschuldig als het misschien klinkt. Wanneer je bloedsuikerspiegel veel pieken en dalen kent, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Gelukkig zijn er veel goede tips om dit te voorkomen. Hieronder vind je 5 effectieve leefregels om je bloedsuiker stabiel te houden.
Glucose en insuline
Maar eerst: glucose en insuline, hoe zat het ook alweer? Wanneer er glucose in je lichaam komt dan wordt er direct insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose sneller en beter door je cellen wordt opgenomen waardoor je bloedsuikerpsiegel weer kan gaan zakken. Wanneer je lichaam op dat moment eigenlijk helemaal geen (extra) glucose nodig heeft, dan zet insuline deze overtollige energie om in lichaamsvet. Dit vet wordt opgeslagen (meestal rondom je buik) voor eventueel later gebruik.
Gevolgen voor je gezondheid
Hoge pieken in je bloedsuiker zorgen ervoor dat je lichaam extra veel insuline aan gaat maken. Grote hoeveelheden insuline is niet goed voor je gezondheid. Daarbij zal er ook extra lichaamsvet worden opgeslagen. En daar zijn de meeste vrouwen natuurlijk niet zo dol op. De grote hoeveelheid insuline zorgt er vervolgens ook voor dat je bloedsuikerspiegel heel snel weer zal gaan dalen. Maar juist in deze dalen krijg je weer extra trek (vooral zoet!). Je gaat weer eten en het hele proces zal zich herhalen. Die pieken en dalen hebben niet alleen gevolgen voor je gewicht, maar ook voor je hormoonhuishouding, spijsvertering én vergroten de kans op het ontstaan van diabetes.
LEES OOK: Heb je trek? Dit is wat je snackbehoeften eigenlijk aangeven wat je lijf mist.
Een bloedsuiker-vriendelijke leefstijl
Reden genoeg om je bloedsuiker te houden. Maar hoe doe je dat? De kunst is om suikerpieken te voorkomen. De volgende 5 leefregels gaan je daarbij helpen!
- Eet “suikerpiek-arme” voeding
Onder suikerpiek-arme voeding verstaan we groenten, (vezelrijk) fruit, gezonde vetten en eiwitten en tarwe-vrije granen zoals quinoa. Vermijd voeding dat juist voor suikerpieken zorgt zoals kunstmatig gezoete drankjes en alle pakjes en zakjes omdat hier nauwelijks meer vezels in zitten.
- Eet de juiste koolhydraten
Wat zijn de juiste koolhydraten? Deze koolhydraten noemen we ook wel ‘langzame’ koolhydraten. De natuurlijke suikers in deze voeding worden zeer langzaam opgenomen in je bloed zodat ze geen pieken veroorzaken. Goede voorbeelden zijn wederom weer groenten, fruit en tarwe-vrije granen. Eigenlijk een plantaardig dieet dus.
TIP: Ze zeggen ook wel eens “goede koolhydraten zijn altijd omringd met vrienden zoals vezels, eiwitten of gezonde vetten”. Het beste voorbeeld is een avocado. Een avocado is heel gezond omdat het zowel koolhydraten maar ook eiwit, vezels en gezonde vetten bevat. Deze koolhdyraten worden daardoor langzaam opgenomen en voorkomt suikerpieken. Aan de andere kant heb je dan de “slechte koolhydraten zonder vriendjes”, ook wel lege of snelle koolhydraten genoemd. Dit zijn o.a. rijst, koekjes en pasta. Deze koolhydraten worden niet omringd door vezels, eiwitten of vetten en worden daardoor heel snel opgenomen in je bloed om vervolgens flinke pieken te veroorzaken.
- Mindful eten en goed kauwen
Een andere goede tip om je bloedsuiker stabiel te houden is door langzamer te eten én kleinere hapjes te nemen. Bovendien behoort voeding waar je nauwelijks op hoeft te eten vaak tot de snelle koolhdyraten, terwijl voeding waar je goed op moet kauwen vaak juist langzame koolhdyraten zijn. Vind je het lastig om langzaam te eten? Probeer het eens een avond met stokjes! 😉
- Meer bewegen
Vooral nadat je gegeten hebt is het goed om te bewegen. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling na je maaltijd of dans op je favo muziek. Het bevordert niet alleen je spijsvertering maar het helpt je ook om je bloedsuiker stabiel te houden. Het maakt niet uit wat je doet, iedere vorm van beweging werkt!
- Honger jezelf niet uit
Je hebt vast wel eens gehoord van intermittent fasting? Hoewel het voor sommigen een goede manier is om af te vallen, ligt voor andere de verleiding op de loer om juist door je hongergevoel veel snelle koolhydraten te gaan eten. Een hongergevoel zorgt ervoor dat je jezelf minder goed in bedwang kan houden waardoor je vaak gedachteloos te veel en te snel (en vaak ongezonde) voeding naar binnen werkt. Dat betekent suikerpieken, extra insuline en extra opslag van lichaamsvet. Wil je toch afvallen? Plan vooruit en zorg voor een goed samengestelde maaltijd met de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten.
‘Bloedgezond’
Tot slot: vergeet niet dat elk orgaan in je lichaam zo gezond is als het bloed dat daar doorheen stroomt. En dat geldt ook zeker voor je hersenen. Dus zowel je body & mind hebben baat bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Wil je écht een langdurige en positieve verandering aanbrengen? Skip de snelle koolhydraten en kunstmatig toegevoegde suikers en omarm de juiste koolhydraten.
BewarenBewaren
BewarenBewarenBewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
17 december 2015
Strakke benen en billen?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
10 juni 2015
SLA: het kookboek
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
13 april 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –