Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
5 oktober 2018
Viv’s detox
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
14 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –