Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
31 juli 2014
A kiwi a day…
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
1 april 2015
Saoto soep
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
9 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –