Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2014
Eetdagboek review
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
10 juni 2015
SLA: het kookboek
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
25 maart 2015
De vetfluisteraar
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
26 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –