Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
19 mei 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –