Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2015
Strakke benen en billen?
16 september 2020
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
5 maart 2016
Ultiem geluk
19 augustus 2019
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
23 maart 2015
Dopper winnen
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
22 mei 2015
Smaak en kleuren
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
13 januari 2021
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –