Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerde berichten
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
11 augustus 2017