Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
9 juni 2016
Rode linzensoep
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
12 maart 2015
Insecten als snack
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
3 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –