Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2015
Ontbijt ijs
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
3 september 2015
Gezonde chocopasta
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
12 maart 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –