Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
3 december 2015
Ontgif je groenten
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
7 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –