Heerlijke deze feestdagen, maar na overvloedige maaltijden en lekkernijen, kan het zijn dat je je na de feestdagen een beetje slap en futloos voelt. Dan is het tijd om je lichaam van alle overtollige afvalstoffen (en kilo’s) te ontdoen! Dit zijn mijn 7 favoriete tips om veilig te detoxen na de feestdagen:

1.        Drink meer water

Water drinken helpt om opgehoopte afvalstoffen van de feestdagen te verwijderen en ons energiek te voelen. Probeer tenminste drie of vier liter water te drinken. Zie je hier tegenop of ben je dit snel zat? Voeg dan schijfjes komkommer of citroen of munt toe voor een lekkere, frisse smaak.

2.        Eet minder koolhydraten

Als je tijdens de feestdagen veel koolhydraatrijke maaltijden en toetjes hebt gegeten, kan het best zijn dat je meer koolhydraten hebt binnengekregen dan je lichaam kan verbranden. Overtollige koolhydraten slaat je lichaam op als vet, maar als je minder koolhydraten eet, gaat je lichaam deze vetreserve als brandstof aanspreken. In plaats van helemaal koolhydraatvrij te eten, zorg je er het beste voor dat je dagelijkse calorie-inname voor maximaal 30 procent uit koolhydraten bestaat. Dan krijgt je lichaam voldoende koolhydraten binnen om te kunnen functioneren en val je ook nog af. Kies voor vezelrijke en zetmeelarme groenten, zoals boerenkool, broccoli en pompoen.

3.        Drink meer thee

Kruidenthee staat bol van de antioxidanten en is dus een prima manier om te detoxen na de feestdagen. Vooral witte en groene thee staan erom bekend dat ze veel antioxidanten bevatten, maar ook heerlijke kruidenthee kan het detox proces ondersteunen. Drink dus thee in plaats van koffie, als je even wilt detoxen.  Mijn favoriete theesoorten zijn: paardenbloem thee, brandnetel thee en of thee zelf maken met verse gember, citroen en een stukje kurkuma wortel.

4.        Maak soep

Soep van verse groenten is een lichte maaltijd die je lichaam toch voorziet van voldoende voedingsstoffen. De vezels in groenten reinigen je darmen, net als kruiden als geelwortel en cayennepeper. Bovendien hebben deze specerijen een stimulerende invloed op je stofwisseling. Dat is ook nog goed voor je gewicht!

5.        Eet veeeeel meer groenten

Groenten voorzien je lichaam niet alleen van vezels, maar ook van phytonutriënten. Deze stoffen reinigen je darmen en verlossen je lichaam van een ongezond hoog oestrogeenniveau, dat ontstaat wanneer je weinig vezels en groenten eet. Kruisbloemige groenten als broccoli en bloemkool bevatten phytonutriënten die het teveel aan oestrogeen helpen verwijderen. Probeer deze groenten dus bij iedere maaltijd te eten, bijvoorbeeld als lekkere salade. Groenten kun je het beste elke dag vers en in alle kleuren en variaties eten. Het liefst eet je 350-500 gram per dag.

6.    Probeer een juice detox

Juicing is een goede manier om je lijf alle phytonutriënten, antioxidanten, vitamines en mineralen te geven die het nodig heeft om te functioneren en zich van afvalstoffen te ontdoen. Als je tijdens de feestdagen overvloedig hebt gegeten, kan een juice detox van drie tot vijf dagen je weer nieuwe energie geven.

Met juicing verhoog je de hoeveelheid antioxidanten in je lijf, waardoor je lichaam sneller herstelt en ook beter weerstand kan bieden tegen infecties. Gebruik voor je sapjes vooral groene bladgroenten en in combinatie met waterrijke groenten en zo min mogelijk fruit. Een sapje van bleekselderij,  komkommer, citroen en stukje appel, kan ik je aanraden. Heb je geen juicer of wil je liever je sapjes diepgevroren thuis bezorgd krijgen? Ga dan voor de verse sappen van Frecious. (GEBRUIK DE CODE VIVONLINE15 voor 15,- euro korting)

7. Mijn favoriete groene poeder als extra detox booster

Wil je je lichaam op een makkelijke manier beter te helpen ontgiften? Kun je een schepje van mijn favoriete Green Juice toevoegen aan je sapje of smoothie.


Ik hoop dat deze tips je helpen om je na de feestdagen weer fit en energiek te voelen.

Ps: Wil jij dit jaar echt met je lichaam en je gezondheid aan de slag gaan? En heb je daarbij hulp nodig? Ik geef de komende 2 weken 100, euro korting op mijn online programma’s en bied ik alleen tijdelijk 1 op 1 consulten aan voor de online deelnemers. Want juist nu mogen we het heft in eigen handen nemen wat onze gezondheid en hormoonbalans betreft. En ik ga je persoonlijk helpen om dit jaar jouw hormonale gezondheid op de rit te krijgen.  Klik dan hier om te zien wat ik voor je kan doen.
Ben je 40+ kijk dan bij het programma ‘Stralend en blij door de (beginnende) menopauze.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten