Bijna iedere vrouw kent het wel, in meer of mindere mate klachten rondom de menstruatie. De ene vrouw doorloopt haar menstruatie fluitend, terwijl de andere vrouw veel klachten ervaart als heftige bloedingen, bloedstolsels, buikpijn, moodswings en vermoeidheid etc…

Onze menstruatie is eigenlijk het centrale punt van onze gezondheid. Heel veel processen in ons lichaam zijn afhankelijk van onze hormoonbalans. Denk daar bij aan vruchtbaarheid, humeur, depressie, energie, huid, gewicht, gezonde haren en nagels, cellulitis en nog zo veel meer.

Hormonen zijn onze beste vrienden en tevens onze grootste vijand. Door bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen aan ons dagelijkse voedingspatroon komen hormonen weer in balans en zal er langzaamaan een gezonde maandelijkse menstruatie cyclus ontstaan.

Eet voeding dat rijk is aan ijzer
IJzer is een mineraal dat er voor zorgt dat het bloed zuurstof door het hele lichaam kan sturen. Wanneer we bloeden, verliezen we ijzer uit ons lichaam en lopen we het risico op een ijzertekort. Hierdoor ervaren veel vrouwen in de week na hun menstruatie vermoeidheid en is er meer behoefte aan het eten van koolhydraten. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten en helpen om ons beter te voelen. Om hier maximaal voordeel van te hebben kan deze voeding het best in de week voor en tijdens de menstruatie gegeten worden. Biefstuk(bio) , spinazie, donkere bladgroente, oesters, linzen, noten en zaden, bonen en peulvruchten, champignons, kokosolie en cacao ondersteunen het vrouwenlichaam extra goed tijdens deze twee weken.

Gezonde vetten
Gezonde vetten zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Het zorgt er voor dat onze organen gezond blijven, onze huid straalt, onze spieren sterk blijven en onze energie op peil blijft. Vet is ontzettend belangrijk wanneer vrouwen hun periode hebben. In die week zorgen vetten er niet alleen voor dat het lichaam wordt voorzien van gezonde voedingsstoffen, het helpt het lichaam ook om de vitamines A, D, E en K beter op te nemen. Deze vitamines ondersteunen het lichaam in het aanmaken van de juiste en gezonde hormonen. Een aantal van onze favoriete vetten : olijfolie, vette vis zoals makreel, wilde zalm, sardines, maar ook noten, zaden, avocado staan op het menu.

Rauwe cacao
Cacao is van alle plantaardige voeding het rijkst aan ijzer. Het zit vol met magnesium en bevat meer calcium dan koeienmelk. Maar het wordt nog beter. Cacao bevat veertig keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. Deze superfood is een dagelijkse must als het gaat om menstruatie, hormonale balans, energie, bloed en een goede huid. Probeer dagelijks een eetlepel toe te voegen aan een smoothie, een bord havermout, chiapudding, avocadomousse of notenmelk.

Rhodiola
Het emotioneel welbevinden speelt een grote rol in de menstruatiecyclus. Stress en vermoeidheid kunnen de cyclus verlengen. Rhodiola is een van de meest krachtige kruiden.  Het helpt het lichaam om te gaan met stress, weinig energie, een slechte concentratie en schommelingen in het humeur. Daarom zit er ook Rhodiola in onze PMS support. Naast Vitex Agnus Castus en 5 HTP ondersteunt het ons lichaam  in tijden van stress en vermoeidheid tijdens onze gehele cyclus..

Appelcider Azijn
Appelcider Azijn helpt de ph waarde van het lichaam in balans te houden. Daarnaast doodt het bacteriën en candida, die beiden van invloed kunnen zijn op de menstruatie. Ook bevat appelcider azijn veel ijzer, potassium, calcium en magnesium. Al deze mineralen zijn essentieel in het gezond houden van het bloed. Probeer dagelijks 1-2 eetlepels toe te voegen aan een glas met water.

Eet je cyclus gezond

Wist je dat je zelf je cyclus gezond kunt eten?  We hebben een leuke gids voor jou met voedingsadviezen, die elke fase van je cyclus ondersteunen. En daarnaast nog veel meer praktische tips voor een gezonde cyclus.  Nu voor maar 9,95. Eet je cyclus gezond gids.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten