Het is dé vraag voor alle (aanstaande) moeders: geef je wel of geen borstvoeding? En hoe kom je tot een weloverwogen keuze? Over borstvoeding gaan er natuurlijk vele verschillende meningen rond en dat maakt het extra lastig. Vriendin A heeft er een hele fijne ervaring mee, terwijl het door vriendin B sterk wordt afgeraden en zij flesvoeding de hemel in prijst. Uiteindelijk is het allerbelangrijkst dat je een keuze maakt die bij je past, die goed voelt, én haalbaar voor je is.

Wel of geen borstvoeding?

Het maken van die keuze komt vaak neer op een goede combinatie van de juiste kennis en advies van je omgeving. Dus ben jij in verwachting, of ben je net mama geworden? Dan deel ik graag mijn kennis en ervaring met je, om je op weg te helpen naar de keuze die bij jou past.

Een gezonde start

Toen ik zelf zwanger was, ben ik me natuurlijk ook goed gaan inlezen in de wereld van borstvoeding. Heel enthousiast begon ik met een berg aan boeken, maar al gauw zag ik door de bomen het bos niet meer. Het verbaasde me vooral dat er zoveel verschillende dingen werden gezegd en beweerd. Net als elke moeder wilde ik alleen het allerbeste voor mijn baby. Zo kwam ik bij Medela terecht, wat mij betreft een expert op het gebied van borstvoeding. Medela ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en heeft daarom altijd de laatste kennis en inzichten over borstvoeding en moedermelk. Deze schat aan informatie staat allemaal op de website. En ben je meer op zoek naar leuke en mooie persoonlijke verhalen, dan kun je terecht op hun blog.

De voordelen van moedermelk

Helaas kwam na de geboorte van mijn dochter Day mijn borstvoeding niet op gang. Dat was een grote frustratie want ik wilde het zó graag. Maar gelukkig heb ik het bij mijn kleine mannetje James Vesper alsnog kunnen ervaren. En wat was ik daar blij mee! Het mooie van moedermelk is dat de samenstelling helemaal is aangepast aan de specifieke behoeften van je baby. Daarnaast heeft het de fysieke voordelen dat de aanwezige antistoffen in moedermelk je kindje beschermen totdat het eigen immuunsysteem het kan overnemen. Maar ook emotioneel gezien brengt het geven van borstvoeding mooie voordelen met zich mee. Het huid-op-huidcontact leidt tot de aanmaak van oxytocine (het knuffelhormoon) en zorgt voor een intiem moment en binding met je kind. Ik vind het persoonlijk zo mooi, dat je zelf je kind kunt voeden. Het is zo intiem en zo bijzonder. Dat maakt moeder zijn nog specialer. Ik heb elk borstvoedingsmomentje gekoesterd.

Niet vanzelfsprekend

Natuurlijk is het geven van borstvoeding niet voor iedereen vanzelfsprekend. In het aanleggen moet je soms even handig worden, het drinken kan soms pijnlijk zijn (denk aan borstontsteking, stuwing), en niet alle openbare gelegenheden zijn geschikt om je kindje aan de borst te leggen. Dit zijn factoren die je vooraf niet altijd kunt voorzien. Ook zelf heb ik deze uitdagingen ervaren. Maar toch woog dit voor mij niet op tegen alle voordelen van borstvoeding. Ik vind het zó wonderlijk van de natuur dat je op deze manier je kindje een gezonde start kunt geven.

Borstvoeding en een actief leven?

Vaak vroegen mensen mij hoe ik mijn drukke bestaan kon combineren met het geven van borstvoeding. Eerlijk toegegeven, het vraagt zowel om een goede planning als om flexibiliteit. Gelukkig had ik zelf best wat vrijheid om mijn eigen weekplanning te maken. Echter wanneer je voor een werkgever werkt, kan ik me voorstellen dat het voor jou belangrijk kan zijn om met je baas of collega’s daar goede afspraken over te maken. En vergeet vooral niet om even na te gaan welke rechten jij daarbij hebt. Jezelf goed voorbereiden voor als je weer wilt gaan werken biedt een hoop rust. Verder is mijn ervaring is dat je heel goed moet luisteren naar jouw gevoel en naar je lichaam. Niets forceren, en je niet in bochten gaan draaien om het perfect te doen. Je doet wat je kunt en wat je lichaam aan kan.

Mijn persoonlijke tips

Behoefte aan nog wat ondersteuning? Ik deel graag nog even mijn persoonlijke tips met je!

  • gezonde voeding zoals veel groente, knollen, zaden, noten, vette vis, eieren, fruit
  • voldoende water drinken is heel belangrijk bij het geven van borstvoeding
  • genoeg bewegen, maar ook niet teveel. Ga zeker nog geen duursporten doen een paar weken/maanden na de bevalling. Maar ga in plaats daarvan lekker veel wandelen, een beetje fietsen of zwemmen en ook yoga werkt heel goed.
  • voldoende rust is echt belangrijk. Stress voelt je kleintje meteen en probeer daarom echt je momenten van rust te pakken. Slapen hoeft niet perse, maar even lekker een filmpje kijken op de bank, een boekje lezen of mediteren zal jou en je baby alleen maar ten goede komen.
  • maakt het jezelf makkelijk: zeker wanneer je voor het eerst moeder wordt, kan er veel op je af komen. Dat geeft niet, iedere moeder zal dat herkennen. Leuke tip: Sinds kort bestaat er ook een MyMedela app voor op je telefoon. Daarin kun je heel makkelijk en snel allerlei informatie over borstvoeding, kolven en andere onderwerpen vinden. En je kunt daarin zelfs je borstvoedings-en kolfgegevens bijhouden, ideaal!

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten