Heel veel Nederlanders vinden het heerlijk om met muesli te ontbijten. Maar is dit eigenlijk een gezond ontbijtje? Toen muesli voor het eerst gemaakt werd bestond dit uit onbewerkte granen, noten en fruit. Maar tegenwoordig zijn de muesli’s vaak niet meer zo onbewerkt.
Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld heerlijke granola’s (afkomstig van muesli). Deze worden ook stuk voor stuk aangeprezen als mega gezond, terwijl ze vaak geroosterd worden met siroop. Maar het proces waarop de muesli of granola bereid wordt is dat echt wat het ontbijtje wel of niet gezond maakt.
De voordelen van muesli:
- Er zitten meestal minder suikers en calorieën in vergeleken met andere ontbijtgranen in de supermarkt.
- Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een ‘vol’ gevoel opleveren.
- Er zitten veel antioxidanten in.
- De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
- Het wordt vaak gecombineerd met iets vloeibaars (plantaardige)melk en dit zorgt ook weer voor bouwstoffen.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
De nadelen van muesli:
Veel mensen zijn geschokt als ze erachter komen dat er vaak veel suikers, onnodige calorieën, koolhydraten en vet in hun ‘gezonde’ muesli of granola zit. Al lijkt de verpakking nog zo gezond, in werkelijkheid is dit vaak echt niet het geval. Dit zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van muesli:
- Zorg dat de muesli ongebrand is, gebrande versies zijn meestal gewoon gezoete granola’s.
- Let op de portie, overdrijf dit niet.
- Kies het liefste voor de muesli met zo min mogelijk koolhydraten.
- Kies ook voor de variant met het minste verzadigde vet.
- Let op de glycemische index, het liefst zo laag mogelijk.
- Beperkt gedroogd fruit (in verband met de hoeveelheid suikers).
Conclusie:
Veel muesli’s voldoen niet aan deze criteria en granola’s vaak al helemaal niet. Lees dus altijd goed wat erop de verpakking staat voordat je er vanuit gaat dat iets gezond is. Je kunt je muesli of granola heel makkelijk zelf bereiden, en dan weet je gelijk zeker dat je niet de mist in kunt gaan. Ga lekker in de weer met ingrediënten als: noten, zaden, pitten, kokosnoot flakes, cacaonibs, haver en wellicht een klein beetje honing of (gedroogd)fruit. Als je zelf over de hoeveelheden gaat kun je het zo gezond maken als dat je het zelf maar wil. Je kunt dit direct eten of rooster het eerst even in de oven. Beide opties zijn in dit geval mega gezond, voedzaam en heerlijk!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
16 november 2016
Interview Vriendin
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
6 juli 2014
Meet expert Evelien Blom
1 januari 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
16 februari 2016
Chocolade smoothie
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
1 februari 2018