Heel veel Nederlanders vinden het heerlijk om met muesli te ontbijten. Maar is dit eigenlijk een gezond ontbijtje? Toen muesli voor het eerst gemaakt werd bestond dit uit onbewerkte granen, noten en fruit. Maar tegenwoordig zijn de muesli’s vaak niet meer zo onbewerkt.
Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld heerlijke granola’s (afkomstig van muesli). Deze worden ook stuk voor stuk aangeprezen als mega gezond, terwijl ze vaak geroosterd worden met siroop. Maar het proces waarop de muesli of granola bereid wordt is dat echt wat het ontbijtje wel of niet gezond maakt.
De voordelen van muesli:
- Er zitten meestal minder suikers en calorieën in vergeleken met andere ontbijtgranen in de supermarkt.
- Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een ‘vol’ gevoel opleveren.
- Er zitten veel antioxidanten in.
- De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
- Het wordt vaak gecombineerd met iets vloeibaars (plantaardige)melk en dit zorgt ook weer voor bouwstoffen.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
De nadelen van muesli:
Veel mensen zijn geschokt als ze erachter komen dat er vaak veel suikers, onnodige calorieën, koolhydraten en vet in hun ‘gezonde’ muesli of granola zit. Al lijkt de verpakking nog zo gezond, in werkelijkheid is dit vaak echt niet het geval. Dit zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van muesli:
- Zorg dat de muesli ongebrand is, gebrande versies zijn meestal gewoon gezoete granola’s.
- Let op de portie, overdrijf dit niet.
- Kies het liefste voor de muesli met zo min mogelijk koolhydraten.
- Kies ook voor de variant met het minste verzadigde vet.
- Let op de glycemische index, het liefst zo laag mogelijk.
- Beperkt gedroogd fruit (in verband met de hoeveelheid suikers).
Conclusie:
Veel muesli’s voldoen niet aan deze criteria en granola’s vaak al helemaal niet. Lees dus altijd goed wat erop de verpakking staat voordat je er vanuit gaat dat iets gezond is. Je kunt je muesli of granola heel makkelijk zelf bereiden, en dan weet je gelijk zeker dat je niet de mist in kunt gaan. Ga lekker in de weer met ingrediënten als: noten, zaden, pitten, kokosnoot flakes, cacaonibs, haver en wellicht een klein beetje honing of (gedroogd)fruit. Als je zelf over de hoeveelheden gaat kun je het zo gezond maken als dat je het zelf maar wil. Je kunt dit direct eten of rooster het eerst even in de oven. Beide opties zijn in dit geval mega gezond, voedzaam en heerlijk!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
22 mei 2015
Smaak en kleuren
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
21 augustus 2017
Avocado risotto
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –