Heel veel Nederlanders vinden het heerlijk om met muesli te ontbijten. Maar is dit eigenlijk een gezond ontbijtje? Toen muesli voor het eerst gemaakt werd bestond dit uit onbewerkte granen, noten en fruit. Maar tegenwoordig zijn de muesli’s vaak niet meer zo onbewerkt.
Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld heerlijke granola’s (afkomstig van muesli). Deze worden ook stuk voor stuk aangeprezen als mega gezond, terwijl ze vaak geroosterd worden met siroop. Maar het proces waarop de muesli of granola bereid wordt is dat echt wat het ontbijtje wel of niet gezond maakt.
De voordelen van muesli:
- Er zitten meestal minder suikers en calorieën in vergeleken met andere ontbijtgranen in de supermarkt.
- Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een ‘vol’ gevoel opleveren.
- Er zitten veel antioxidanten in.
- De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
- Het wordt vaak gecombineerd met iets vloeibaars (plantaardige)melk en dit zorgt ook weer voor bouwstoffen.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
De nadelen van muesli:
Veel mensen zijn geschokt als ze erachter komen dat er vaak veel suikers, onnodige calorieën, koolhydraten en vet in hun ‘gezonde’ muesli of granola zit. Al lijkt de verpakking nog zo gezond, in werkelijkheid is dit vaak echt niet het geval. Dit zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van muesli:
- Zorg dat de muesli ongebrand is, gebrande versies zijn meestal gewoon gezoete granola’s.
- Let op de portie, overdrijf dit niet.
- Kies het liefste voor de muesli met zo min mogelijk koolhydraten.
- Kies ook voor de variant met het minste verzadigde vet.
- Let op de glycemische index, het liefst zo laag mogelijk.
- Beperkt gedroogd fruit (in verband met de hoeveelheid suikers).
Conclusie:
Veel muesli’s voldoen niet aan deze criteria en granola’s vaak al helemaal niet. Lees dus altijd goed wat erop de verpakking staat voordat je er vanuit gaat dat iets gezond is. Je kunt je muesli of granola heel makkelijk zelf bereiden, en dan weet je gelijk zeker dat je niet de mist in kunt gaan. Ga lekker in de weer met ingrediënten als: noten, zaden, pitten, kokosnoot flakes, cacaonibs, haver en wellicht een klein beetje honing of (gedroogd)fruit. Als je zelf over de hoeveelheden gaat kun je het zo gezond maken als dat je het zelf maar wil. Je kunt dit direct eten of rooster het eerst even in de oven. Beide opties zijn in dit geval mega gezond, voedzaam en heerlijk!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
21 augustus 2017
Avocado risotto
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
4 december 2014
Foodtrends 2015
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
25 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –