Heel veel Nederlanders vinden het heerlijk om met muesli te ontbijten. Maar is dit eigenlijk een gezond ontbijtje? Toen muesli voor het eerst gemaakt werd bestond dit uit onbewerkte granen, noten en fruit. Maar tegenwoordig zijn de muesli’s vaak niet meer zo onbewerkt.
Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld heerlijke granola’s (afkomstig van muesli). Deze worden ook stuk voor stuk aangeprezen als mega gezond, terwijl ze vaak geroosterd worden met siroop. Maar het proces waarop de muesli of granola bereid wordt is dat echt wat het ontbijtje wel of niet gezond maakt.
De voordelen van muesli:
- Er zitten meestal minder suikers en calorieën in vergeleken met andere ontbijtgranen in de supermarkt.
- Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een ‘vol’ gevoel opleveren.
- Er zitten veel antioxidanten in.
- De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
- Het wordt vaak gecombineerd met iets vloeibaars (plantaardige)melk en dit zorgt ook weer voor bouwstoffen.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
De nadelen van muesli:
Veel mensen zijn geschokt als ze erachter komen dat er vaak veel suikers, onnodige calorieën, koolhydraten en vet in hun ‘gezonde’ muesli of granola zit. Al lijkt de verpakking nog zo gezond, in werkelijkheid is dit vaak echt niet het geval. Dit zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van muesli:
- Zorg dat de muesli ongebrand is, gebrande versies zijn meestal gewoon gezoete granola’s.
- Let op de portie, overdrijf dit niet.
- Kies het liefste voor de muesli met zo min mogelijk koolhydraten.
- Kies ook voor de variant met het minste verzadigde vet.
- Let op de glycemische index, het liefst zo laag mogelijk.
- Beperkt gedroogd fruit (in verband met de hoeveelheid suikers).
Conclusie:
Veel muesli’s voldoen niet aan deze criteria en granola’s vaak al helemaal niet. Lees dus altijd goed wat erop de verpakking staat voordat je er vanuit gaat dat iets gezond is. Je kunt je muesli of granola heel makkelijk zelf bereiden, en dan weet je gelijk zeker dat je niet de mist in kunt gaan. Ga lekker in de weer met ingrediënten als: noten, zaden, pitten, kokosnoot flakes, cacaonibs, haver en wellicht een klein beetje honing of (gedroogd)fruit. Als je zelf over de hoeveelheden gaat kun je het zo gezond maken als dat je het zelf maar wil. Je kunt dit direct eten of rooster het eerst even in de oven. Beide opties zijn in dit geval mega gezond, voedzaam en heerlijk!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
13 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –