Heel veel Nederlanders vinden het heerlijk om met muesli te ontbijten. Maar is dit eigenlijk een gezond ontbijtje? Toen muesli voor het eerst gemaakt werd bestond dit uit onbewerkte granen, noten en fruit. Maar tegenwoordig zijn de muesli’s vaak niet meer zo onbewerkt.
Vandaag de dag zijn er bijvoorbeeld heerlijke granola’s (afkomstig van muesli). Deze worden ook stuk voor stuk aangeprezen als mega gezond, terwijl ze vaak geroosterd worden met siroop. Maar het proces waarop de muesli of granola bereid wordt is dat echt wat het ontbijtje wel of niet gezond maakt.
De voordelen van muesli:
- Er zitten meestal minder suikers en calorieën in vergeleken met andere ontbijtgranen in de supermarkt.
- Het is rijk aan vezels en volle granen die goed zijn voor de spijsvertering en ons een ‘vol’ gevoel opleveren.
- Er zitten veel antioxidanten in.
- De toevoeging van noten zorgt voor een goede dosis eiwitten en omega-3-vetzuren.
- Het wordt vaak gecombineerd met iets vloeibaars (plantaardige)melk en dit zorgt ook weer voor bouwstoffen.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
De nadelen van muesli:
Veel mensen zijn geschokt als ze erachter komen dat er vaak veel suikers, onnodige calorieën, koolhydraten en vet in hun ‘gezonde’ muesli of granola zit. Al lijkt de verpakking nog zo gezond, in werkelijkheid is dit vaak echt niet het geval. Dit zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van muesli:
- Zorg dat de muesli ongebrand is, gebrande versies zijn meestal gewoon gezoete granola’s.
- Let op de portie, overdrijf dit niet.
- Kies het liefste voor de muesli met zo min mogelijk koolhydraten.
- Kies ook voor de variant met het minste verzadigde vet.
- Let op de glycemische index, het liefst zo laag mogelijk.
- Beperkt gedroogd fruit (in verband met de hoeveelheid suikers).
Conclusie:
Veel muesli’s voldoen niet aan deze criteria en granola’s vaak al helemaal niet. Lees dus altijd goed wat erop de verpakking staat voordat je er vanuit gaat dat iets gezond is. Je kunt je muesli of granola heel makkelijk zelf bereiden, en dan weet je gelijk zeker dat je niet de mist in kunt gaan. Ga lekker in de weer met ingrediënten als: noten, zaden, pitten, kokosnoot flakes, cacaonibs, haver en wellicht een klein beetje honing of (gedroogd)fruit. Als je zelf over de hoeveelheden gaat kun je het zo gezond maken als dat je het zelf maar wil. Je kunt dit direct eten of rooster het eerst even in de oven. Beide opties zijn in dit geval mega gezond, voedzaam en heerlijk!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
2 juli 2014
Aan het infuus
15 september 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –