Wil jij zwanger worden terwijl je last hebt van PCOS? Wij geven je 5 tips waar je vandaag nog mee kunt starten, lees snel verder.

PCOS

Myriam had jarenlang last van PCOS klachten zoals migraine en uitblijvende menstruatie. Ze was er op een gegeven helemaal klaar mee, heeft het heft in eigen handen genomen, en is zich gaan verdiepen in alles wat met PCOS te maken heeft. Nu is ze een gediplomeerd Trainer Hormoonfactor met als specialisatie PCOS. Ze helpt vrouwen met PCOS om ook op natuurlijke manier van hun klachten af te komen via Healthy Hormones.

Meest voorkomende hormoonstoornis

Misschien heb jij ook de diagnose PCOS gekregen, of heb je last van een aantal klachten waardoor je vermoedt dat je PCOS hebt (zoals niet of onregelmatig ongesteld worden, acne, overbeharing of stemmingswisselingen). Wanneer je bij de huisarts of gynaecoloog bent geweest, heb je waarschijnlijk het advies gekregen om de pil te (blijven) slikken, en tegen de tijd dat je zwanger wilt worden maar terug te komen voor verdere behandeling. Anderzijds kan het natuurlijk ook goed zijn dat je nog niet precies wat PCOS is. Toch is het de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen in hun vruchtbare periode. Tussen de 5 en 10% van de vrouwen heeft symptomen van PCOS.

Van niet meer ongesteld naar blije en gezonde mama

Zelf heb ik jarenlang last gehad van de gevolgen van PCOS. Ik werd niet meer ongesteld, zat niet goed in mijn vel, had te veel vet op plaatsen waar je het niet wilt hebben en de migraineaanvallen die heel regelmatig langskwamen waren niet niks. De uiteindelijke diagnose (na veel verschillende onderzoeken): PCOS. Ik werd naar huis gestuurd met de mededeling dat er pas wat aan gedaan hoefde te worden op het moment dat ik zwanger wilde worden. Het op zijn beloop laten, en uiteindelijk allerlei hormonen nemen om iets te forceren voelde voor mij helemaal niet goed. Bovendien wilde ik ook graag van mijn vervelende klachten af. En helemaal niet menstrueren is toch ook niet normaal?!

Ik besloot mijn voeding en levensstijl onder de loep te nemen, las alles wat ik maar kon vinden over PCOS en probeerde veel verschillende dingen uit. Zo deed ik een opleiding waar ik de ins- en outs leerde over hormonen, en ja hoor, na een jaar werd ik weer ongesteld! En toen mijn vriend en ik wat later een kinderwens hadden bleek ik al snel zwanger. Ondertussen ben ik moeder van een gezonde zoon en zijn mijn klachten verdwenen. En dat allemaal zonder verder advies van een arts of het nemen van hormonen. Het kan dus echt!

ZIE OOK MIJN BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen.

Wat is PCOS?

Normaal gesproken ontwikkelen in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele eiblaasjes in de eierstokken. Eén hiervan groeit verder door en komt tot een eisprong. Bij PCOS worden meerdere kleine eiblaasjes gevormd die moeizaam of niet goed groeien. De eicel komt ook niet los uit het eiblaasje waardoor er dus geen eisprong is. Omdat er daardoor geen vrije eicel, kun je op dat moment niet zwanger worden en wordt je ook niet ongesteld. De verstoorde hormoonbalansen die zorgen dat je geen eisprong hebt, zorgen ook voor de andere klachten die bij PCOS horen zoals hoofdpijn, overgewicht, overbeharing en een slecht humeur.

Kleinere kans op zwangerschap

Veel van de klachten die bij PCOS horen zijn erg vervelend. Voor veel vrouwen is het niet zwanger kunnen worden, iets wat hun hele leven beheerst en waar ze elke dag erg mee zitten. Een van de opties is een hormoonbehandeling op voorschrift van een gynaecoloog, als begin van een lang en vaak slepend traject om toch zwanger te worden. De hormonen, en de psychologische impact van zo’n medisch traject zijn zaken die je bij voorkeur probeert te vermijden.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om je hormonen op natuurlijke manier weer in balans te brengen. Je kunt zelfs je PCOS klachten laten verdwijnen! Je voelt je dan niet alleen beter en hebt meer energie, maar je vergroot ook de kans op een natuurlijke zwangerschap. Met onderstaande tips kun jij vandaag nog starten met het aanpakken van je klachten en je hormonen weer in balans te brengen. Het gaat niet vanzelf, maar het is echt te doen en het scheelt heel veel ellende bij een gynaecoloog, arts, of het ziekenhuis.

Eet zo natuurlijk mogelijk 

Vermijd bewerkt voedsel. Dit zijn met name de pakjes en zakjes die je in de supermarkt koopt. Probeer je eten zoveel mogelijk zelf te maken, met verse onbewerkte ingrediënten.

Meer groen op je bord

Wanneer je meer groenten eet, heb je automatisch minder behoefte aan de minder goede onderdelen van je maaltijd of de slechte snacks. De meeste groenten bevatten weinig koolhydraten en zitten vol vezels. Hierdoor wordt glucose langzaam in je bloed opgenomen. Bovendien zit je door de grote hoeveelheid vezels én het grote volume van groenten sneller vol. Heb je al eens een groene smoothie geprobeerd als tussendoortje of ontbijt? Daarmee krijg je gemakkelijk ontzettend veel extra groenten binnen.

Plan je maaltijden

Een van de belangrijkste tips! Plan je maaltijden en inkopen. Wanneer je trek krijgt, maak je namelijk veel eerder ongezonde keuzes. Overdag haal je snel iets in de kantine of uit de automaat wanneer je geen beter alternatief bij je hebt. Wanneer je na een dag werken thuis komt, ben je eerder geneigd om iets te bestellen wanneer je niks in huis hebt. Ook boodschappen doen met een hongergevoel en zonder planning is meestal geen goed idee. Je kiest dan voor de makkelijke kant- en klaar producten en hebt minder oog voor wat wel en niet goed voor je is.

Ontstress 

We hebben allemaal een druk, vol en vaak stressvol leven. Maar hoe je met stress omgaat kan het verschil maken. Wanneer jouw lichaam ‘stress’ ervaart maakt het cortisol en adrenaline aan. Dit is een normaal proces als het af en toe voorkomt. Het is niet normaal als er veel van deze stresshormonen dag in, dag uit in je lichaam circuleren.

Daarnaast hebben je bijnieren voor het aanmaken van cortisol een ander hormoon (progesteron) nodig, waardoor je progesteronspiegel (de hoeveelheid beschikbare progesteron) verlaagt. De progesteron-, oestrogeen- en testosteronbalansen zijn bij PCOS erg belangrijk. Verlaging van de hoeveelheid progesteron is nadelig omdat het diverse klachten kan veroorzaken en de kans op zwangerschap verkleint. Progesteron is namelijk erg belangrijk bij de innesteling van het eitje.

Denk aan de positieve kanten van jezelf en je leven, zorg voor voldoende ontspanning, zoals bijvoorbeeld door middel van yoga, meditatie of een warm bad. Doe vaker iets leuks met familie of vrienden. Doe sowieso vaker dingen die jij heel erg leuk vindt en waar je van ontspant. Zorg daarnaast voor voldoende slaap.

LEES OOK: Snacken kan bijdragen aan veroudering en gewichtstoename.

Wees lief voor jezelf

Voedings- en levensstijl aanpassingen gaan nooit zonder slag of stoot. En zeker niet alleen maar in een constant stijgende lijn. Dus ook een terugval hoort er bij. Dan moet je jezelf weer moed inspreken en ga je de volgende dag weer verder. Dat is niet erg, je bent geen loser omdat het niet perfect gaat, en niet alles is gelijk verloren. Stamp jezelf niet de grond in maar wees aardig voor jezelf en besef dat terugval een onderdeel van het leerproces is. Neem kleine stapjes en besef dat elke stap er één is!

Wil je meer weten over PCOS en wat je eraan kunt doen? Meer tips en informatie vind je in de gratis 6-delige cursus “Weg met PCOS Klachten”.

Tekst: Myriam Koning

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten