Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
25 januari 2015
Glutenintolerantie
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –