Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
6 oktober 2014
Eetdagboek review
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
2 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –