Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
25 maart 2014
Presentatie coaching
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
3 september 2015
Boerenkoolchips
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
31 juli 2014
A kiwi a day…
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
11 mei 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –