Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
3 september 2015
Gezonde chocopasta
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
12 maart 2015
Insecten als snack
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
28 oktober 2018
Ilse –
Anoniem –
Mannie Schonewille –
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –