Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
23 maart 2015
Dopper winnen
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
9 november 2014
Herfstige salade
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
25 juni 2015
Eivissa Food
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
10 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –