Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
8 mei 2014
Mom in shape
6 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –