Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 juni 2015
Eivissa Food
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
18 januari 2020
Femke –
Prima!
Anoniem –
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.