Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
7 april 2023
Chocolade smoothie
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
7 april 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –