Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
25 juli 2015
Voeding met Viv
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
12 juni 2014
Frisse juice
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
6 maart 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –