Foliumzuur en folaat zijn verschillende vormen van dezelfde B-vitamine. De oude naam van deze vitamine is B11. Hoewel de verschillende benamingen vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel zeker een verschil tussen de twee. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit.
Een belangrijk verschil is dat folaat in de natuur voorkomt en foliumzuur door de mens is gemaakt. Ons lichaam gebruikt de B-vitamine voor de celgroei en de vorming van het DNA. Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen het advies om de vitamine te slikken, zodat een open ruggetje bij de baby wordt voorkomen.
Folaat
Folaat is vooral de vinden in groenten. In je spijsverteringsstelsel wordt vrijwel al het folaat uit je voeding omgezet in de stof die je lichaam kan gebruiken. Deze actieve vorm van deze stof staat ook wel bekend als levomefolzuur of 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF).
Foliumzuur
Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat. De stof staat ook wel bekend als pteroylmonoglutaminezuur. Je vindt het in veel supplementen en het mag ook worden toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen. Het omzetten van foliumzuur in de actieve vorm gebeurt in vier stappen. Bij dit proces is je lever betrokken en hierbij zijn verschillende B-vitamines en enzymen nodig. Eén van die enzymen staat bekend als MTHFR.
Bij sommige mensen hebben genetische veranderingen in de MTHFR-enzymen plaatsgevonden. Dit maakt deze enzymen minder effectief bij het omzetten van foliumzuur naar de actieve vorm. Je spijsverteringsorganen zetten dan niet al het foliumzuur dat je binnenkrijgt om in de actieve vorm.
Ook kan het zijn dat het omzettingsproces traag verloopt. Het duurt dan een hele tijd voordat je gebruik kunt maken van de vitamine. Op deze manier kan het gebeuren dat je lichaam een dosis van 200-400 mcg foliumzuur nog niet volledig heeft opgenomen voordat je de volgende dosis neemt. Dit is met name het geval als je naast supplementen ook met foliumzuur verrijkte voedingsmiddelen eet. Doordat je lichaam foliumzuur nog niet helemaal heeft verwerkt, kan er ongemetaboliseerd foliumzuur in je bloedbaan gaan zitten. Dit kan onder andere een vitamine B12-tekort verhullen, je weerstand verminderen en de gezondheid van je cellen belasten.
Wat betekent dit voor jou?
Als je niet zwanger bent, kun je de B-vitamine het beste halen uit pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan:
- Asperges
- Avocado
- Spruitjes
- Bladgroenten, zoals spinazie en sla
- Volkoren producten
- Fruit
- Zuivel
Het is overigens niet gemakkelijk om voldoende folaat binnen te krijgen via je voeding. Zelfs als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt, kom je meestal niet aan de dagelijks benodigde hoeveelheid van 300 microgram. Hiervoor moet je grotere hoeveelheden groenten, fruit en zuivel in je dagelijkse eetpatroon opnemen.
LEES OOK: Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner!
Toch zijn er ook voedingsmiddelen die je folaat-inname fors kunnen verhogen. Zo krijg je met 100 gram witte asperges 175 microgram folaat binnen. Dezelfde hoeveelheid spruitjes en broccoli is goed voor respectievelijk 95 en 68 microgram. Een portie aardbeien van 100 gram levert nog eens 65 microgram folaat op.
Ben je zwanger, dan wordt sowieso aangeraden om naast je voeding een supplement te slikken. Hierbij heb je de keuze uit supplementen met foliumzuur en producten met de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat. Deze laatste is op de verpakking niet alleen te herkennen als 5-MTHF, maar ook aan de benaming (calcium) methylfolaat.
Wellicht goed om te weten dat als je foliumzuur samen met vitamine B6 inneemt, dit dat de opname van de stof kan helpen verhogen. Dit is dus ook een optie als je geen supplement met actief folaat kunt vinden.
Tekst: Annemiek van Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
10 juli 2015
Voeding met Viv
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
27 november 2014
femke Van der velden –
Marijke de Kruijff –
Levering is goed, heb mail gestuurd voor weekmenu dat bij help ik val niet af hoort aan te vragen zoals ik had gelezen op instagram maar krijg mail dat ze niet ieder mailtje persoonlijk kunnen beantwoorden.
Marieke Griffioen –
Heb een vraag gesteld zowel via personal Message insta als via een reactie op een verhaal waar je vraagt of er vragen zijn. Nog steeds geen antwoord ontvangen.