Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
10 november 2015
Viv Health Event
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
8 maart 2016
Detox kan elke dag
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
21 januari 2016
Get fit with HIIT
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
12 november 2018
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –