Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
8 mei 2014
Mom in shape
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
9 april 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –