Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
21 augustus 2017
Avocado risotto
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
5 maart 2016
Ultiem geluk
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
3 december 2015
Ontgif je groenten
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
6 oktober 2014
Eetdagboek review
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
31 mei 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –