Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
8 september 2015
Healthy Kids
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
15 februari 2017
FRIET
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
20 februari 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –