Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
12 december 2014
15 foods voor 2015
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
6 oktober 2014
Eetdagboek review
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
3 september 2015
Gezonde chocopasta
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
13 september 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –