Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
8 maart 2016
Detox kan elke dag
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
9 juni 2016
Rode linzensoep
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
6 november 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –