Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
18 augustus 2015
Slanke salade
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
30 september 2015
Glutenvrije maand
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
8 mei 2014
Mom in shape
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
12 mei 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –