Als je zwanger wilt worden, al zwanger bent en of net bent bevallen wil je misschien wel aan sport en beweging blijven doen. Maar wat is nou wel of niet goed voor je lichaam en voor je kindje? Vivonline heeft alles even op een rijtje gezet zodat jij precies weet wat je het beste op een bepaald moment kan doen!

Voor je zwangerschap
Als je nog niet zwanger bent maar dit wel graag wilt worden, kan je in principe gewoon blijven trainen zoals je altijd al deed maar let er wel op dat je lichaam niet oververhit raakt door hele zware sporten te beoefenen. Ook helpt het om vast je buikspieren en core te trainen, deze helpen je later bij het dragen van je kindje en zorgt ervoor dat je na de bevalling sneller weer in vorm raakt. Yoga en pilates zijn altijd goed voor je en zorgen ervoor dat je relaxed en ontspannen raakt én blijft.

Tijdens je zwangerschap
Niet iedereen voelt zich goed tijdens de zwangerschap, zeker in het begin kunnen zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en moeheid je parten spelen. Hierbij is het belangrijk erg goed naar je lichaam te luisteren. Lekker blijven bewegen tijdens je zwangerschap (als het kan) heeft verschillende voordelen:

–       Je voelt je fitter, gezond en krijgt meer energie

–       Het houdt je conditie op peil

–       Het bevordert een goede nachtrust

–       Je krijgt er een betere uithoudingsvermogen door voor, tijdens en na de bevalling

–       Het heeft een positieve invloed op je kindje

–       Het ontspant en zorgt voor een goed humeur

Als je voor je zwangerschap al sportte, kan je hier gewoon mee doorgaan maar let goed op jezelf en ga niet tot het uiterste. Ook contactsporten als hockey, voetbal, volleybal en handbal kan je niet beter de komende maanden niet doen, vanwege het gevaar van een bal of stick in je buik.  Met joggen kan je gewoon door blijven gaan, het schudden en schokken kan geen kwaad. Maar ook hierbij geldt, het moet voor jezelf goed voelen! Buikspier oefeningen kunnen beter even overgeslagen worden, tenzij je de schuine buikspieren traint. Deze spieren ondersteunen namelijk je buik.

Sporten die uitermate geschikt zijn tijdens je zwangerschap zijn zwemmen, fietsen en wandelen. Deze sporten kun je de gehele zwangerschap blijven doen.

Na de geboorte van je kindje
Als je kindje eenmaal geboren is, zal je merken dat je leven even op z’n kop staat. Je lichaam, maar ook jijzelf moet de bevalling nog verwerken en als je bevallen bent met een keizersnee moet de wond goed kunnen genezen. Ook voor je partner verandert er veel met de komst van een kleintje. De korte nachten en een nieuwe ritme vraagt veel aanpassingsvermogen van jullie allebei. Daarnaast is je lichaam ook niet meer zoals het was en kan het gevoel ontstaan dat je graag weer in shape wilt komen. Hierbij is ons advies, luister goed naar je lichaam en begin rustig aan.  Joggen, fietsen en zwemmen die erg geschikt zijn om in je eigen tempo te doen. Sporten in teamverband om met meerdere personen kan je beter nog even laten, dit eist namelijk teveel van je gewrichten. Hierdoor kan je makkelijk blessures krijgen.

Bronnen: Wij, Ouders van nu, Predictor

Tekst: Ms. Jules

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten