Jaarlijks wordt in Nederland bijna 40% van de huwelijken ontbonden en dan zijn samenwonende ouders die uit elkaar gaan nog niet eens meegerekend. Wanneer gescheiden ouders vervolgens nieuw­ samengestelde gezinnen gaan vormen, gaat daarvan zelfs 60% uit elkaar. Kinderen maken dus vaak meerdere scheidingen mee en ieder jaar komen er dan ook ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen van gescheiden ouders bij (Bron: CBS). Deze cijfers vormen een belangrijke basis voor de missie van stichting Villa Pinedo, namelijk: de levens van alle kinderen van gescheiden ouders positief beïnvloeden.

Villa Pinedo: voor kinderen

Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Ook kunnen kinderen hier leren om hun negatieve ervaringen om te zetten in kracht. Bovendien versterkt Villa Pinedo de kracht en autonomie van kinderen en jongeren, door hen zélf aan het woord te laten.

Bij Villa Pinedo zijn op alle fronten jongeren van gescheiden ouders aan de slag, dat is wat onze stichting zo bijzonder maakt. Zij zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander wat er lastig, verdrietig, moeilijk of juist fijn en veilig is in een scheidingssituatie. De jongeren (14-26) geven dagelijks via het kinderforum advies aan andere kinderen van gescheiden ouders en schrijven blogs en vlogs om hun ervaring met lotgenoten te delen. Al meer dan 1500 kinderen van alle leeftijden stelden een vraag aan het Villa Pinedo jongerenteam. Dit zijn vragen over alles wat hen bezighoudt tijdens of na een scheiding: Hoe ga je er mee om? Hoe geef ik aan bij wie ik wil wonen? Waarom mis ik papa als ik bij mama ben? Is het erg als mama een nieuwe relatie heeft en papa nog niet?

Villa Pinedo: voor ouders

De jongeren van Villa Pinedo beantwoorden ook vragen op het forum voor ouders en geven voor diverse instanties face-to-face workshops aan groepen ouders. Ze maken volwassenen bewust van wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Daarnaast biedt Villa Pinedo een online workshop voor ouders, genaamd ‘’Scheiden is geen kinderspel’’, waarin zij aan de hand van verschillende onderwerpen en modules leren om de scheiding door de ogen van een kind te bekijken en hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

VERNIEUWDE ONLINE WORKSHOP

Op de dag van de scheiding (8 september) lanceert Villa Pinedo een vernieuwde versie van hun online workshop “Scheiden is geen kinderspel”. Hierin worden 6 thema’s behandeld aan de hand van theorie, opdrachten en video’s waarin kinderen openhartig vertellen over hun ervaringen. Iedere module biedt dezelfde duidelijke opbouw, maar met een ander thema. Ouders krijgen antwoord op vragen zoals: Hoe vertellen we aan ons kind dat we gaan scheiden? Hoe maak ik de wisseling tussen de twee huizen gemakkelijker? Op welke manier versoepel ik de communicatie tussen mij en mijn ex-partner? Hoe kan ik milder naar mezelf kijken? En nog veel meer.

Voor meer informatie kun je verder lezen op de website van Villa Pinedo.

#vivonline: dit bericht is niet gesponsord.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten