Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
30 september 2015
Glutenvrije maand
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
8 september 2015
Healthy Kids
1 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –