Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
4 december 2014
Foodtrends 2015
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
15 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –