Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
11 september 2014
Eetdagboek review
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –