Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
4 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –