Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
25 juni 2015
Eivissa Food
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
13 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –