Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
9 augustus 2015
Herman over bonen
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
28 mei 2014
Bloemkool pizza
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
3 september 2015
Boerenkoolchips
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
31 maart 2015
Gifvrij eten
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
12 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –