Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
6 september 2016
Keltisch zeezout
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
12 december 2014
15 foods voor 2015
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
7 april 2023
Chocolade smoothie
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
2 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –