Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
8 september 2015
Healthy Kids
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
25 juli 2015
Voeding met Viv
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
6 oktober 2014
Eetdagboek review
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
12 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –