Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
23 februari 2016
Hongergevoel?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
11 december 2014
Sporttrends 2015
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
3 december 2015
Ontgif je groenten
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
10 november 2015
Viv Health Event
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
13 oktober 2018
Sushi omelet
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
1 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –