Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
18 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –