Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
1 april 2019
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –