Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
1 juli 2016
VEGAN OREO!
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
30 april 2014
ONE event!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
20 juni 2016
3 x koffievervangers
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
4 december 2014
Foodtrends 2015
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
28 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –