Elke maand neemt Melissa Jedeloo je mee in haar leven met een kind met een voedselallergie, vandaag vertelt ze over de vroege introductie van allergenen.

Onlangs namen Annic ten Duis en ik een video op voor haar YouTube-kanaal, over vroege de introductie van allergenen. Wij hebben dit gedaan met het doel mensen te bereiken en te waarschuwen voor de gevaren van voedselallergieën. De video ging onder andere over hoe je een reactie herkent en hoe je de kans verlaagt op voedselallergieën door de vroege introductie van allergenen bij baby’s.

Advies

Waar we tot verkort het advies kregen van de jeugdgezondheidszorg om vanaf een jaar pas pinda’s en noten te introduceren, zijn die richtlijnen onlangs veranderd. In het standpunt van het NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) wordt de introductie van allergenen (pinda’s, noten, etc.) bij baby’s vanaf vier maanden geadviseerd. Vooral baby’s met (matige) eczeemklachten zouden hier enorm veel baat bij hebben. Hierdoor zou in de toekomst de kans op een voedselallergie voor deze producten aanzienlijk verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek van het NVK. Helaas is dit nog niet iets wat algemeen bekend is, daarom vertel ik hier graag zoveel mogelijk over via (social media) kanalen.

Risicogroep

Waar moet je nou op letten bij het introduceren van deze allergenen? Zoals hierboven genoemd is vroege introductie van allergenen bij baby’s met (matig)eczeem NOG belangrijker om voedselallergie te voorkomen, zodat er in de toekomst minder problemen ontstaan. Deze groep heeft een hoger risico om allergisch op voedingstoffen te reageren. Let wel: aangezien baby’s met (matig) eczeem een hoger risico hebben, moet je dit altijd onder begeleiding van een bekwaam arts doen. Overleg altijd eerst met een deskundige hoe je deze producten voorzichtig kunt introduceren. Een arts kan je uitleggen waar je op moet letten, mocht je kindje wel heftig reageren.

Een andere risicogroep is als je een ouder of een broertje of zusje hebt met een (voedsel)allergie of als je baby reageert op andere voedingstoffen. Onlangs is er een Pinda Poli geopend in het Renier de Graaf ziekenhuis, om risicogroepen te ondersteunen bij het introduceren van allergenen. Of je baby hiervoor in aanmerking komt, lees je op de site van dit ziekenhuis.

Introductie

Mocht je baby geen last van (matig) eczeem hebben of niet in deze risicogroep vallen, dan is het nog steeds belangrijk om de producten met de besproken allergenen vroeg te introduceren.

Hoe doe je dat?

We nemen het broodje pindakaas als voorbeeld. Bouw het toedienen van een allergeen altijd langzaam op. Geef nooit gelijk een hele boterham met pindakaas. Begin bijvoorbeeld met een mespuntje (zout- en suikerloze) pindakaas. Kijk hoe je kindje reageert en bouw dit dat langzaam op in de komende week tot je wel een volledige boterham geeft. Gaat dit goed dan blijf je hiermee doorgaan. Geef je kindje dan wekelijks een broodje pindakaas, zodat hij/zij hier resistent voor blijft en mogelijk geen voedselallergie ontwikkelt.

Wat als je kindje reageert op het broodje pindakaas of zelfs het eerste mespuntje dat je toedient? Stop dan gelijk met geven van het product en neem onmiddellijk contact op met je huisarts.

Herkennen

Hoe herken je een reactie? Je baby krijgt na het eten van het product (binnen twee uur) een of meerdere van onderstaande reacties:

  • Rode huid;
  • Snotteren;
  • Hevig braken;
  • Ernstige diarree;
  • Hoesten;
  • Benauwdheid;
  • Zwelling van het gelaat.

Of je kindje krijgt klachten die je niet kunt plaatsen, maar die wel acuut ontstaan na het toedienen van het allergeen.

Bij de reacties: ernstige zwelling (van bijvoorbeeld te tong/keel) overmatig hoesten en of ernstige benauwdheid, moet je uitgaan van een anafylactische reactie. Dit is extreem gevaarlijk en moet gelijk behandeld worden met adrenaline/EpiPen! Bel meteen 112 en leg uit dat het gaat om een anafylactische reactie op voeding!

Voorkomen

Tot op heden is een volledige genezing van voedselallergie niet mogelijk. Er vinden momenteel wel veel onderzoeken plaats, maar onderzoekers staan nog vaak voor een groot raadsel. Voedselallergieën komen steeds vaker voor, het probleem wordt almaar groter. Hopelijk komt er in de toekomst meer duidelijkheid!

Maar, voorkomen is beter dan genezen. Onderzoekers geven aan dat een vroege introductie van allergenen wel degelijk helpt om voedselallergieën (op latere leeftijd) te voorkomen. Als wij dit ten tijde van de geboorte van onze kinderen hadden geweten, dan had dit misschien wel een groot verschil gemaakt in de allergieën van onze zoon. Wie zal het zeggen? Voor ons komt dit advies helaas te laat, maar voor jou wellicht niet. Doe er je voordeel mee.

Voor meer informatie over het introduceren van allergenen kun je ook nog de volgende sites raadplegen:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eerste-hapjes/allergie-of-voedselintolerantie-bij-mijn-kindje.aspx

https://www.martiniziekenhuis.nl/Bezoek-het-ziekenhuis/Afdelingen/Martini-Allergie-Centrum-voor-Kinderen-/

https://www.reinierdegraaf.nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/pindapoli/

 

Liefs,

Melissa

Meer lezen van Melissa? Klik hier.

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten