Zwanger? Deze tips helpen je genieten van deze bijzondere periode!

Je spijsvertering wordt beïnvloed door wat jij eet
Constipatie en het ontstaan van aambeien, zijn de nachtmerrie van vele zwangere vrouwen. De kans op constipatie en aambeien kan worden verkleind door een aantal voedingsmiddelen regelmatig te eten.

  • Om je spijsvertering op gang te houden is het belangrijk om bananen, havermout en bruine rijst te eten
  • Grapefruit kan ochtendmisselijkheid te verminderen, maar vergroot ook je eetlust en kan een slechte spijsvertering verbeteren
  • Drink daarnaast elke ochtend warm water met citroen en gedurende de rest van de dag gemberthee. Beide zullen de spijsvertering verbeteren en hebben een gunstige invloed op ochtendmisselijkheid

Vermijd voedingsmiddelen die de kans op brandend maagzuur vergroten
Probeer tijdens je zwangerschap geen zuivelproducten, vet vlees, varkensvlees, geroosterde pinda’s en pindakaas, geconcentreerde vruchtensap, tarweproducten, suiker en zoetstoffen te eten. Deze voedingsmiddelen kunnen problemen met je spijsvertering veroorzaken en vergroten de kans op brandend maagzuur. Zoals chocola, pittig eten, vet eten, jus ‘d orange.

Stress en zwangerschap zijn geen goede combi
Stress is voor niemand goed. Maar zeker tijdens de zwangerschap moet stress worden vermeden, stress maakt elke fase van je zwangerschap een stuk zwaarder. Door stress kan het moeilijker zijn om zwanger te worden, de zwangerschap zelf wordt een stuk minder plezierig en veel vermoeiender en ook de bevalling kan een stuk zwaarder zijn.

Stress voorkomen
Probeer door middel van mediteren, voldoende slaap en te ontspannen de stress de baas te blijven. Vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap is het belangrijk toe te geven aan je vermoeidheid. Slaap, al slaap je meer dan twaalf uur, geef er aan toe. Luister ook naar rustgevende muziek, breng tijd door met mensen die je begrijpen, ga lekker vaak in bad, of ga een keer naar een acupuncturist. Wat je ook doet, het is goed als jij er maar van kan ontspannen.

Geen enkele zwangerschap is perfect
Probeer tijdens je zwangerschap niet bezig te zijn met het hebben van een perfecte zwangerschap of het opstellen van een perfect geboorteplan. Uit onderzoek is gebleken dat de meest gespannen en controlerende moeders moeilijke en zware bevallingen hadden. Let het perfecte plan dus los.

Bevalling
Dat betekent niet dat je niet mag nadenken of hoe je bevalling moet verlopen, of je pijnbestrijding wilt en wat je nog meer belangrijk vindt. Maar probeer dat los te laten zodra je bevalling begint. Op dat moment heb je niet meer de controle over je lichaam en moet je vertrouwen op moeder natuur. Zij weet namelijk precies wat ze moet doen en dat zal ze ook doen, met of zonder jouw toestemming. Vertrouw er dus op dat je lichaam doet wat het moet doen. En vertrouw op je verloskundige . Zij weet hoe ze je moet en kan helpen.
Leuke tip; misschien is een waterbevalling iets voor jou. Het schijnt minder pijnlijk te zijn en voor de baby de mooiste overgang van baarmoeder naar het de wereld.

Groot wonder
Probeer te bedenken hoe groot het wonder is dat zich voltrekt in je lichaam. Je lichaam is sterker dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden en maakt jou straks een trotse moeder.

 

Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten