Elke maand neemt Melissa Jedeloo je mee in haar leven met een kind met een voedselallergie, vandaag vertelt ze over de vroege introductie van allergenen.
Onlangs namen Annic ten Duis en ik een video op voor haar YouTube-kanaal, over vroege de introductie van allergenen. Wij hebben dit gedaan met het doel mensen te bereiken en te waarschuwen voor de gevaren van voedselallergieën. De video ging onder andere over hoe je een reactie herkent en hoe je de kans verlaagt op voedselallergieën door de vroege introductie van allergenen bij baby’s.
Advies
Waar we tot verkort het advies kregen van de jeugdgezondheidszorg om vanaf een jaar pas pinda’s en noten te introduceren, zijn die richtlijnen onlangs veranderd. In het standpunt van het NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) wordt de introductie van allergenen (pinda’s, noten, etc.) bij baby’s vanaf vier maanden geadviseerd. Vooral baby’s met (matige) eczeemklachten zouden hier enorm veel baat bij hebben. Hierdoor zou in de toekomst de kans op een voedselallergie voor deze producten aanzienlijk verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek van het NVK. Helaas is dit nog niet iets wat algemeen bekend is, daarom vertel ik hier graag zoveel mogelijk over via (social media) kanalen.
Risicogroep
Waar moet je nou op letten bij het introduceren van deze allergenen? Zoals hierboven genoemd is vroege introductie van allergenen bij baby’s met (matig)eczeem NOG belangrijker om voedselallergie te voorkomen, zodat er in de toekomst minder problemen ontstaan. Deze groep heeft een hoger risico om allergisch op voedingstoffen te reageren. Let wel: aangezien baby’s met (matig) eczeem een hoger risico hebben, moet je dit altijd onder begeleiding van een bekwaam arts doen. Overleg altijd eerst met een deskundige hoe je deze producten voorzichtig kunt introduceren. Een arts kan je uitleggen waar je op moet letten, mocht je kindje wel heftig reageren.
Een andere risicogroep is als je een ouder of een broertje of zusje hebt met een (voedsel)allergie of als je baby reageert op andere voedingstoffen. Onlangs is er een Pinda Poli geopend in het Renier de Graaf ziekenhuis, om risicogroepen te ondersteunen bij het introduceren van allergenen. Of je baby hiervoor in aanmerking komt, lees je op de site van dit ziekenhuis.
Introductie
Mocht je baby geen last van (matig) eczeem hebben of niet in deze risicogroep vallen, dan is het nog steeds belangrijk om de producten met de besproken allergenen vroeg te introduceren.
Hoe doe je dat?
We nemen het broodje pindakaas als voorbeeld. Bouw het toedienen van een allergeen altijd langzaam op. Geef nooit gelijk een hele boterham met pindakaas. Begin bijvoorbeeld met een mespuntje (zout- en suikerloze) pindakaas. Kijk hoe je kindje reageert en bouw dit dat langzaam op in de komende week tot je wel een volledige boterham geeft. Gaat dit goed dan blijf je hiermee doorgaan. Geef je kindje dan wekelijks een broodje pindakaas, zodat hij/zij hier resistent voor blijft en mogelijk geen voedselallergie ontwikkelt.
Wat als je kindje reageert op het broodje pindakaas of zelfs het eerste mespuntje dat je toedient? Stop dan gelijk met geven van het product en neem onmiddellijk contact op met je huisarts.
Herkennen
Hoe herken je een reactie? Je baby krijgt na het eten van het product (binnen twee uur) een of meerdere van onderstaande reacties:
- Rode huid;
- Snotteren;
- Hevig braken;
- Ernstige diarree;
- Hoesten;
- Benauwdheid;
- Zwelling van het gelaat.
Of je kindje krijgt klachten die je niet kunt plaatsen, maar die wel acuut ontstaan na het toedienen van het allergeen.
Bij de reacties: ernstige zwelling (van bijvoorbeeld te tong/keel) overmatig hoesten en of ernstige benauwdheid, moet je uitgaan van een anafylactische reactie. Dit is extreem gevaarlijk en moet gelijk behandeld worden met adrenaline/EpiPen! Bel meteen 112 en leg uit dat het gaat om een anafylactische reactie op voeding!
Voorkomen
Tot op heden is een volledige genezing van voedselallergie niet mogelijk. Er vinden momenteel wel veel onderzoeken plaats, maar onderzoekers staan nog vaak voor een groot raadsel. Voedselallergieën komen steeds vaker voor, het probleem wordt almaar groter. Hopelijk komt er in de toekomst meer duidelijkheid!
Maar, voorkomen is beter dan genezen. Onderzoekers geven aan dat een vroege introductie van allergenen wel degelijk helpt om voedselallergieën (op latere leeftijd) te voorkomen. Als wij dit ten tijde van de geboorte van onze kinderen hadden geweten, dan had dit misschien wel een groot verschil gemaakt in de allergieën van onze zoon. Wie zal het zeggen? Voor ons komt dit advies helaas te laat, maar voor jou wellicht niet. Doe er je voordeel mee.
Voor meer informatie over het introduceren van allergenen kun je ook nog de volgende sites raadplegen:
https://www.reinierdegraaf.nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/pindapoli/
Liefs,
Melissa
Meer lezen van Melissa? Klik hier.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
12 maart 2015
Insecten als snack
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
30 april 2014
ONE event!
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
23 februari 2016
Hongergevoel?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
8 mei 2014
Mom in shape
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
10 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –