Elke maand neemt Melissa Jedeloo je mee in haar leven met een kind met een voedselallergie, vandaag vertelt ze over de vroege introductie van allergenen.
Onlangs namen Annic ten Duis en ik een video op voor haar YouTube-kanaal, over vroege de introductie van allergenen. Wij hebben dit gedaan met het doel mensen te bereiken en te waarschuwen voor de gevaren van voedselallergieën. De video ging onder andere over hoe je een reactie herkent en hoe je de kans verlaagt op voedselallergieën door de vroege introductie van allergenen bij baby’s.
Advies
Waar we tot verkort het advies kregen van de jeugdgezondheidszorg om vanaf een jaar pas pinda’s en noten te introduceren, zijn die richtlijnen onlangs veranderd. In het standpunt van het NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) wordt de introductie van allergenen (pinda’s, noten, etc.) bij baby’s vanaf vier maanden geadviseerd. Vooral baby’s met (matige) eczeemklachten zouden hier enorm veel baat bij hebben. Hierdoor zou in de toekomst de kans op een voedselallergie voor deze producten aanzienlijk verlagen. Dit blijkt uit een onderzoek van het NVK. Helaas is dit nog niet iets wat algemeen bekend is, daarom vertel ik hier graag zoveel mogelijk over via (social media) kanalen.
Risicogroep
Waar moet je nou op letten bij het introduceren van deze allergenen? Zoals hierboven genoemd is vroege introductie van allergenen bij baby’s met (matig)eczeem NOG belangrijker om voedselallergie te voorkomen, zodat er in de toekomst minder problemen ontstaan. Deze groep heeft een hoger risico om allergisch op voedingstoffen te reageren. Let wel: aangezien baby’s met (matig) eczeem een hoger risico hebben, moet je dit altijd onder begeleiding van een bekwaam arts doen. Overleg altijd eerst met een deskundige hoe je deze producten voorzichtig kunt introduceren. Een arts kan je uitleggen waar je op moet letten, mocht je kindje wel heftig reageren.
Een andere risicogroep is als je een ouder of een broertje of zusje hebt met een (voedsel)allergie of als je baby reageert op andere voedingstoffen. Onlangs is er een Pinda Poli geopend in het Renier de Graaf ziekenhuis, om risicogroepen te ondersteunen bij het introduceren van allergenen. Of je baby hiervoor in aanmerking komt, lees je op de site van dit ziekenhuis.
Introductie
Mocht je baby geen last van (matig) eczeem hebben of niet in deze risicogroep vallen, dan is het nog steeds belangrijk om de producten met de besproken allergenen vroeg te introduceren.
Hoe doe je dat?
We nemen het broodje pindakaas als voorbeeld. Bouw het toedienen van een allergeen altijd langzaam op. Geef nooit gelijk een hele boterham met pindakaas. Begin bijvoorbeeld met een mespuntje (zout- en suikerloze) pindakaas. Kijk hoe je kindje reageert en bouw dit dat langzaam op in de komende week tot je wel een volledige boterham geeft. Gaat dit goed dan blijf je hiermee doorgaan. Geef je kindje dan wekelijks een broodje pindakaas, zodat hij/zij hier resistent voor blijft en mogelijk geen voedselallergie ontwikkelt.
Wat als je kindje reageert op het broodje pindakaas of zelfs het eerste mespuntje dat je toedient? Stop dan gelijk met geven van het product en neem onmiddellijk contact op met je huisarts.
Herkennen
Hoe herken je een reactie? Je baby krijgt na het eten van het product (binnen twee uur) een of meerdere van onderstaande reacties:
- Rode huid;
- Snotteren;
- Hevig braken;
- Ernstige diarree;
- Hoesten;
- Benauwdheid;
- Zwelling van het gelaat.
Of je kindje krijgt klachten die je niet kunt plaatsen, maar die wel acuut ontstaan na het toedienen van het allergeen.
Bij de reacties: ernstige zwelling (van bijvoorbeeld te tong/keel) overmatig hoesten en of ernstige benauwdheid, moet je uitgaan van een anafylactische reactie. Dit is extreem gevaarlijk en moet gelijk behandeld worden met adrenaline/EpiPen! Bel meteen 112 en leg uit dat het gaat om een anafylactische reactie op voeding!
Voorkomen
Tot op heden is een volledige genezing van voedselallergie niet mogelijk. Er vinden momenteel wel veel onderzoeken plaats, maar onderzoekers staan nog vaak voor een groot raadsel. Voedselallergieën komen steeds vaker voor, het probleem wordt almaar groter. Hopelijk komt er in de toekomst meer duidelijkheid!
Maar, voorkomen is beter dan genezen. Onderzoekers geven aan dat een vroege introductie van allergenen wel degelijk helpt om voedselallergieën (op latere leeftijd) te voorkomen. Als wij dit ten tijde van de geboorte van onze kinderen hadden geweten, dan had dit misschien wel een groot verschil gemaakt in de allergieën van onze zoon. Wie zal het zeggen? Voor ons komt dit advies helaas te laat, maar voor jou wellicht niet. Doe er je voordeel mee.
Voor meer informatie over het introduceren van allergenen kun je ook nog de volgende sites raadplegen:
https://www.reinierdegraaf.nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/pindapoli/
Liefs,
Melissa
Meer lezen van Melissa? Klik hier.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
9 november 2014
Herfstige salade
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
20 januari 2020
Omega 3 een onmisbare dagelijkse aanvulling
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
17 februari 2021
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
5 maart 2015
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.
Ka –
Anoniem –