Vrijwel iedere dag nemen we tussen onze maaltijden door een snack/tussendoortje! Soms een hele gezonde en soms een iets minder gezonde keuze. Het is goed om tussen je maaltijden door af en toe iets te snacken. Zo houd je je stofwisseling op gang en voorkom je het hongergevoel! En ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Absolute must in een gezond voedingspatroon. Maar wat moet je doen als je geen maat weet te houden met een snack/tussendoortje en het al snel op een hele maaltijd gaat lijken?

Zoek afleiding direct na je snack/tussendoortje
Een snack/tussendoortje is iets kleins, geen hele maaltijd! Geniet er dus voor de volle 100% van! Proef, kauw het goed en geniet. Bewust eten is erg belangrijk voor je spijsvertering in plaats van hap, slik weg. Maar ga na je snack of tussendoortje wel direct aan de slag met iets anders. Zodat je je niet vergrijpt aan meer! Je gedachte aan eten gaat zo vanzelf weg.

Zorg dat je niet teveel in huis hebt of meeneemt
Dit is wel een belangrijke voor mensen die moeite hebben met maat houden. Zorg dat je kasten niet vol liggen. Je eet snel veel te veel. Probeer het zelf al in juiste porties te verdelen als het om een grote verpakking gaat. Ga niet met het hele pak, complete reep of de zak aan de haal. Maar doe een normale snack portie in een schaaltje. Op = op!

Jezelf niets ontzeggen
Als je jezelf dingen gaat ontzeggen dan wordt het verlangen alleen maar groter! En dat loopt vaak uit op veel te veel snacken en niet meer kunnen stoppen. Geniet er juist van, maar wel met mate. Yes you can!

Drink voldoende
Neem een kop thee of een glas water met citroen (tip: hier wat ideeën om je gewone glas water nóg lekkerder te maken). Voldoende drinken verzadigd en is goed voor je lichaam.

Weet waarom je eet
Vraag jezelf dit direct af. Een snack/tussendoortje eet je gemiddeld 2,5/3uur na je ontbijt, lunch of avondeten. Klopt dit? Of eet je nu uit verveling, emotie of gewoonte. Denk bewust na voordat je begint te snacken. De juiste timing is ook erg belangrijk! Probeer dus vooruit te denken. Ga je ’s avonds bijvoorbeeld nog uiteten of heb je een feestje? Pas je snack/tussendoortje hier dan op aan. Zodat je ’s avonds lekker kunt genieten. 

Motiveren & sterk zijn
Het is echt ontzettend moeilijk om jezelf aan te leren om minder te snaaien en niet door te slaan. Probeer in je achterhoofd te houden waarvoor je het doet! Motiveer jezelf en wees sterk!

Gezonde tussendoortjes
Kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan eens hier onze tips voor gezonde tussendoortjes!

Succes!

Tekst: Suzanne van Laar voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten