Hoe eco ben jij? Welke ecologisch verantwoorde producten gebruik jij al in de badkamer? In de meeste badkamers tref je producten aan die bomvol synthetische stoffen zitten, maar misschien dat jij al een dag- en nachtcrème, doucheschuim of shampoo gebruikt die minder of geen schadelijke stoffen bevatten. Weet je dat je ook op een verantwoorde manier kunt tandenpoetsen? Dit is mogelijk met tandenborstels van bamboe.

Wat is ecologisch eigenlijk?
Ecologisch wil zeggen dat iets op een verantwoorde manier gemaakt is. Het is geproduceerd met oog voor een beter milieu en dit is uiteindelijk goed voor de mens. Op de verpakking van voedingsmiddelen wordt door middel van het EKO-keurmerk aangegeven dat het product biologisch is en afkomstig van een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid. Het EKO-keurmerk moet onder meer garanderen dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Er mogen bovendien geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd aan de voedingsmiddelen. Antibiotica en groeihormonen mengen door het veevoer is ook niet toegestaan als een product het EKO-keurmerk wil dragen.

Naast voedingsmiddelen zijn er nog veel meer producten op de markt die ecologisch verantwoord geproduceerd zijn. Zo zijn er natuurlijke cosmetica en kleding van biologisch katoen te koop. Zoals ik eerder al vermelde er zijn ook tandenborstels op de markt die op een verantwoorde manier worden geproduceert. Deze tandenborstels worden bijvoorbeeld gemaakt van bamboe.

De tandenborstel van bamboe
Een tandenborstel kan dan wel verantwoord vervaardigd zijn, maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat ze prettig poetsen. De tandenborstel die ik voor jullie heb getest is gemaakt van biologische bamboe. De borstel is erg prettig om vast te houden door de ergonomische handligging. Dit maakt het tandenpoetsen een stuk plezieriger.

Wist je dat bamboe de snelst groeiende plant op aarde is? Vandaar dat dit materiaal voor deze tandenborstel gebruikt wordt. Bamboe heeft nog een fijne bijkomstigheid, want het is van nature antibacterieel. Dit is natuurlijk erg fijn omdat je de tandenborstel gebruikt op plaats waar het vol met bacteriën zit.

De zachte haren van deze borstel zijn gemaakt van nylon en bevatten geen BPA (Bisphenol-A) waardoor het geen gevaar voor het milieu vormt. De zachte haren zorgen er voor dat tandplak goed en makkelijk verwijderd wordt. Al deze punten bij elkaar zorgen er voor dat ik een ecologische tandenborstel van bamboe aanraad om te gebruiken als je handmatig wilt tandenpoetsen.

Niet alleen goed voor het milieu
Gelukkig zijn er steeds meer producenten die een goede kwaliteit mondverzorgingsproducten willen leveren, maar zonder dat daardoor het ecosysteem erg belast wordt. Zo hebben bijvoorbeeld Viventis, Hydro Phil, Bogobrush en HumbleBrush tandenborstels die van bamboe gemaakt zijn. Toch is het verhaal achter Humble Brush voor ons extra bijzonder. Naast zorg voor het ecosysteem, proberen ze óók de gezondheid van mensen die geen toegang hebben tot tandheelkundige zorg of deze niet kunnen betalen te verbeteren. Hoe doen ze dat dan? Humble Brush weet dat de mond ontzettend belangrijk is voor een goede gezondheid. Om hieraan bij te dragen doneren zij voor iedere tandenborstel die verkocht wordt er ook één, en zo helpen ze iemand in nood. Hierdoor verbetert de gezondheid en levenskwaliteit in de gemeenschap. Vindt je dit geen mooie gedachte?”

Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten