Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
30 september 2015
Glutenvrije maand
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
28 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –