Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
7 april 2023
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –