Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
30 september 2015
Glutenvrije maand
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
9 april 2014
Ontzuren met thee
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
17 september 2015
Ontbijt ijs
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
25 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –