Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
20 juni 2015
Lazy Sushi
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
1 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –