Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
22 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –