Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
1 april 2015
Saoto soep
8 september 2015
Healthy Kids
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
8 mei 2014
Mom in shape
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
15 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –