Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
10 juli 2015
Voeding met Viv
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
1 juli 2016
VEGAN OREO!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
19 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –