Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
13 oktober 2018
Sushi omelet
3 september 2015
Boerenkoolchips
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
17 februari 2021
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
21 januari 2016
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –