Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
28 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –