Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
10 november 2015
Viv Health Event
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
14 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –