Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.

Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!

1. Werkt goed tegen ontstekingen

Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.

2. Bestrijdt vrije radicalen 

Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).

3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren

De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn

4. Het verlicht gewrichtspijn

De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.

5. Hulp bij de behandeling van kanker

Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.

6. Beschermt je hart

Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen. 

LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.

7. Darmgezondheid

Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt. 

8. Goed humeur

Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine. 

9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen

Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.

10. Verbeteren cognitieve functies

Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn. 

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten