Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
31 maart 2015
Gifvrij eten
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
9 november 2014
Herfstige salade
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
1 augustus 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –