Kurkuma is een krachtig ontstekingsremmend kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. De wortel is familie van gember en wordt ook wel Indiase Saffraan genoemd. Het heeft een prachtig gouden kleur en het maakt kerrie geel.
Waarschijnlijk ben je al eerder op kurkuma gestuit omdat er veel over geschreven wordt. En dit is niet onterecht, want het is nu eenmaal reuze gezond! In kurkuma zit curcumine en daar is veel onderzoek naar gedaan in verband met de preventieve gezondheidsvoordelen. Het nuttigen van kurkuma is een heel goed idee voor de gezondheid!
1. Werkt goed tegen ontstekingen
Ontstekingen kunnen de hoofdoorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het metabool syndroom, hartaandoeningen en soms zelfs kanker. Ontstekingen spelen daarnaast ook een rol bij cognitieve achteruitgang. Kurkuma remt de productie van pro-inflammatoire genen en blokkeert als het ware het ontstekings pad. Het eten van kurkuma kan dus beschermend werken.
2. Bestrijdt vrije radicalen
Kurkuma verhoogt de capaciteit van antioxidanten en het helpt de schade door vrije radicalen te bestrijden. Dit is met name goed voor het immuunsysteem en de hersenfunctie. Er is ook aangetoond dat het het de natuurlijke antioxidanten capaciteit van het lichaam versterkt, waardoor je afweersysteem wordt gestimuleerd. Daarnaast komen de antioxiderende eigenschappen van kurkuma ook de huid ten goede door hem te beschermen tegen vrije radicalen (zoals milieuverontreinigende stoffen).
3. Helpt je immuunsysteem te stimuleren
De ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die curcumine heeft, maken het een echte gezondheids-krachtpatser. Curcumine wordt niet heel goed in de bloedbaan opgenomen, maar dit kun je oplossen door het te combineren met peper. De stof piperine (die in peper zit) bevordert de opname. Je kunt bijvoorbeeld ook golden milk maken, dit maak je met kokosmelk, peper en kurkuma. De opname is namelijk nog beter indien je het combineert met vet. Geen tijd of niet alles in huis om golden milk te maken? Rude Health biedt nu kant en klare drinks aan die heerlijk en gezond zijn!
4. Het verlicht gewrichtspijn
De ontstekingsremmende voordelen van curcumine kunnen gewrichtspijn helpen verlichten. Studies hebben daadwerkelijk veelbelovende resultaten aangetoond die erop wijzen dat kurkuma (curcumine) goed is om de pijn van artritis te beheersen. Het kan ook nuttig zijn voor atleten die bepaalde pijnen willen verzachten.
5. Hulp bij de behandeling van kanker
Kurkuma en curcumine zijn uitgebreid onderzocht naar hun rol bij de behandeling en de preventie van kanker. De bevindingen zijn bij mensen en dieren positief. Het is dus een natuurlijk middel wat je kunt gebruiken bij deze ziekte. Maar laat je altijd adviseren door je eigen arts en ga niet zelf voor dokter spelen.
6. Beschermt je hart
Van curcumine in kurkuma is aangetoond dat het je hart op verschillende manieren beschermd. Het verbetert de endotheelfunctie en het gaat ontstekingen door middel van vrije radicalen tegen.
LEES OOK: Deze 5 kruiden & specerijen geven je maaltijden een gezonde boost.
7. Darmgezondheid
Kurkuma is goed in te zetten bij darmaandoeningen zoals colitis en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is kurkuma een low-FODMAP voedingsmiddel, het is dus veilig om te nuttigen als je een FODMAP-eliminatiedieet volgt.
8. Goed humeur
Kurkuma kan ook worden ingezet tegen de behandeling van depressie, blijkt uit onderzoek. Zo is het zelfs onderzocht dat het onze mood kan reguleren, dit komt door de verhoging van serotonine en dopamine.
9. Neurodegeneratieve ziekten voorkomen
Doordat curcumine de bloed-hersenbarrière passeert heeft onderzoek aangetoond dat de hersenen kunnen profiteren van de ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van Curcumine. Aandoeningen zoals bijvoorbeeld Alzheimer kunnen eventueel worden voorkomen.
10. Verbeteren cognitieve functies
Curcumine is onderzocht naar zijn potentieel om de gezondheid van de hersenen te stimuleren, door het verhogen en ondersteunen van gezonde (hormonale) BDNF niveaus. Wat een belangrijke rol speelt op de cognitieve functies op de langere termijn.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
4 december 2014
Foodtrends 2015
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
9 augustus 2015
Herman over bonen
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
5 oktober 2018
Viv’s detox
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
30 december 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –