Acne is erg vervelend en soms kan het zijn dat als je met de pil stopt, dat je tijdelijk last krijgt van acne. Vaak gaat dat weer over als je hormonen in balans zijn. Maar er zijn veel vrouwen zo bang om last van acne te krijgen als zij stoppen met de pil en dus daarom aan de pil blijven. Maar ook vrouwen die geen pil slikken kunnen te maken krijgen met acne. Ik vertel je er graag meer over. Want gelukkig kun je er zelf ook wat aan doen.
Soms stoppen vrouwen met de pil en nemen zij vervolgens een toevlucht naar dermatologen om hun probleem te laten oplossen. Of ze kopen hele dure huidverzorgingsproducten die echt niet altijd even goed zijn. Aan de pil blijven is als uitstel van executie. Lees hier hoe je op een natuurlijke wijze je acne kunt aanpakken.
Probleem 1: voedingsstoffen tekorten
De pil berooft ons lichaam van voedingsstoffen, waardoor je huid zelfs slechter kan worden. Denk aan een groot aantal vitamines en mineralen, waaronder vitamine B2, B6, B12, vitamine C en E, en de mineralen magnesium, selenium en zink.
Zink ondersteunt bijvoorbeeld een gezonde immuunfunctie en de huid. Dit mineraal kan puistjes remmen door te voorkomen dat de bacteriën in je zweetklieren groeien. Zinkt helpt je lichaam ook om vitamine A te gebruiken, wat een gezonde huid ondersteunt en acne vermindert.
Oplossing: eet voldoende goede voeding en maak gebruik van supplementen
Verhoog je intake van gezonde voedingsmiddelen. Zink bevattende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld noten en zaden. Indien je het idee hebt dat je nog steeds onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt kun je wellicht hulp van buitenaf zoeken. Er zijn veel professionals die je hierin kunnen begeleiden.
Probleem 2: hormonale onevenwichtigheden
Uit balans gebrachte hormonen verschijnen uit het niets als je van de pil afgaat. Testosteron komt terug als een boze ex waarvan je dacht verlost te zijn.. Dit kan de huid doen oplaaien. Dit komt omdat dit hormoon de olieproductie kan verhogen en kan bijdragen aan kaaklijn acne.
Oplossing: breng je bloedsuikerspiegel in evenwicht
Het beheren van je bloedsuikerspiegel is van cruciaal belang om acne onder controle te houden, nadat je gestopt bent met de pil. De achtbanen in je bloedsuikerspiegel kunnen je eierstokken en bijnieren activeren om androgenen zoals testosteron te verhogen. Om je bloedsuikerspiegel te balanceren, je hormonen in evenwicht te houden en de hele dag door energie te hebben; eet je regelmatig maaltijden met eiwitten, vezels en vet.
LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.
Probleem 3: darmonevenwichtigheden
Het gebruik van de pil kan leiden tot een lekkende darm, waardoor je risico op voedsel-gevoeligheden, ontstekingen, infecties, hormoonevenwichtigheden en zelfs auto-immuunziekten toeneemt. Dit komt doordat de pil knoeit met je orale, vaginale en darmflora. Die schade blijft bestaan zodra je met de pil stopt. Zuivel (vooral melk) kan de darm en je huid verslechteren, waardoor acne en andere problemen groter worden.
Oplossing: verban ‘probleem-voedsel’ en voed je darmen
Probeer altijd eerst je lekkende darmen gezond te krijgen. Wat je darmen beïnvloedt heeft immers ook invloed op je huid. Dus: als je darmen onevenwichtigheden vertonen, manifesteert die disharmonie zich vaak op je huid. Voedselgevoeligheden kunnen je darmen verstoren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zuivel, gluten of soja.
En zorg dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Het is goed om dagelijks 25 gram aan vezels binnen te krijgen voor een goed werkende darm. Zo kun je je lichaam ook vrijmaken van afvalstoffen inclusief onnodig oestrogeen. Voedingsmiddelen zoals artisjokken, lijnzaad, chiazaad, avocado’s, uien, knoflook, selderij en blad- en kruisbloemige groenten zijn goede acne fighters.
Probleem 4: een overdonderde lever
Je lever is druk bezig met het verwerken van hormonen en te verplaatsen wat het niet nodig heeft. Als je lever niet goed werkt, kunnen die hormonen weerbarstig worden en kan acne oplaaien. Met de pil heb je zoveel hormonen rondhangen, dat je hersenen niet de moeite nemen, om de eierstokken te signaleren om meer te maken.
Oplossing: support de natuurlijke detox van je lever
Je lever heeft de juiste voedingsstoffen nodig om je hormonen effectief te kunnen ontgiften. En de pil die put sommige van deze voedingsstoffen uit. Om je lever te ondersteunen kun je bijvoorbeeld DIM (diindolylmethaan), calcium-D-glucaraat, groene thee-extract en broccolizaadextract gebruiken. Deze voedingsstoffen ondersteunen de natuurlijke leverontgifting routes die je darm helpen overtollig oestrogeen te elimineren. Laat je goed adviseren door iemand die hierin onderwezen is.
Probleem 5: een giftige omgeving
We worden dagelijks overspoeld met tienduizend chemicaliën, waarvan we van de meeste maar weinig weten over hoe ze onze gezondheid negatief beïnvloeden. Je vindt ze overal: voedsel, water, cosmetica en huishoudelijke schoonmaakmiddelen, en daarmee is het moeilijk om ze te vermijden.
Toxische belasting maakt dat je lever overuren moet maken. Dit in combinatie met de pil overweldigt je eigen detox-systeem. Je huid helpt ook met ontgiften. Als je lever een back-up krijgt krijg je al snel acne ervoor terug.
Oplossing: minimaliseer de blootstelling aan toxines uit voedsel, cosmetica en huishoudelijke producten
Je kunt gifstoffen niet verwijderen, ze zijn immers overal. Maar je kunt wel je blootstelling hieraan verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een problematische huid kiezen voor de producten van Lois Lee. Ik adviseer deze producten altijd aan mijn cliënten en gebruik ze zelf ook, omdat ze vrij zijn van rommel! Houd er rekening mee dat het oplossen van acne altijd een tijdje duurt en geduld kost. Ga niet voor de quick fix maar bouw aan je gezondheid! Kom tot de kern van acne, geniet van een heldere en levendige huid en voel je voortaan op je best.
Je ziet het, jouw hormonen in balans brengen is altijd de eerste stap. Hoe doe je dat nou echt? Ik help je graag om hormonaal weer in balans te komen met ‘De Viv Hormoon herstel methode’. Klik hier voor meer informatie.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
23 december 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –