Heb je een heerlijke vakantie gehad, maar wil je nu weer terug op de gezonde toer? Lees dan snel verder!

Je hebt net een heerlijke vakantie achter de rug. Genoten van je vrije dagen.
Maar gezond eten en genoeg bewegen zijn er daarmee ook even tussenuit geweest. Tenminste, je hebt de teugels iets laten vieren. Het was ten slotte vakantie! Back to life, back to reality. Want die uren van de dag die je eerst lekker op pad ging breng je nu opeens weer zittend voor je computerscherm door.

Ná je vakantie wil je natuurlijk snel weer de draad oppakken! Hoe doe je dat?

  1. Vermijd situaties waarin je het jezelf moeilijk maakt

    Ga jij ná je vakantie nog even door met vakantie vieren tijdens de weekenden, feestjes en verjaardagen? Let hierop en vermijd ‘risicosituaties’. Hiermee geef je nieuw opgedane vakantiegewoontes geen kans zich te ontwikkelen tot een nieuwe levensstijl.

  2. Vermijd voedsel waar je niet vanaf kunt blijven

    Weet je van jezelf dat alle grenzen vervagen als je aan een reep chocola begint? Of is het bij jou misschien een fles wijn of zak met nootjes? Iedereen heeft risico voedsel. Eten of drinken waar je altijd meer van binnen krijgt dan dat je had gepland. Of waartegen je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen. Omdat je tijdens je vakantie minder streng bent geweest met het minderen en vermijden hiervan, kan het enorm moeilijk zijn dit na je vakantie weer op te pikken. Cold turkey deze risico’s even van je boodschappenlijst schrappen kan daarom helpen. Nadat je weer in een gezond ritme zit kun je deze natuurlijk weer toelaten.

  3. Zoek een medestander

    Vertel iemand in je omgeving over je gezonde voornemens.
    Jullie kunnen elkaar stimuleren door te zetten als het even moeilijk is en kritisch zijn naar elkaar als je ziet dat je vriend of vriendin er met de pet naar gooit of alle ‘regels’ voor even overboord wil gooien. Een buddy vinden is niet zo moeilijk. Denk aan je vrienden/familie/partner/sportmaatje of collega’s.

  4. Structuur

    Je kent het oude riedeltje wel. Rust, reinheid, regelmaat. Het is niet voor niets een cliché. Het is voor je lijf goed om deze structuur te hebben. Maak voor jezelf dus een planning om na je vakantie weer te knallen. Besluit onder andere wanneer je wilt sporten/bewegen en wanneer je je eetmomenten inplant. Als je beweging en voeding oké zijn, zul je ook beter slapen!
    Rust is ook belangrijk. Kun je niet meteen weer de draad oppakken om wat voor reden dan ook? Geef jezelf de tijd. Kleine stapjes zijn óók stapjes. Je staat niet stil!

  1. Porties en balans

    In je vakantie sta je jezelf vaak extra’s toe. Na je vakantie is het weer tijd om te gaan eten op vaste tijden, en let ook op de grote van je porties én de momenten waarop je jezelf een extraatje gunt.  Verdeel je je eten goed over de dag zul je ook minder behoefte hebben aan snacks en tussendoortjes.

  2. Geen smoesjes

    Ken jezelf goed genoeg om te weten wanneer je gewoonweg smoesjes verzint.
    Betrap je jezelf erop dat je altijd wel een reden vindt om iets niet te doen? Dan helpt het om jezelf doelen te stellen. Misschien wil je weer in die ene broek passen over een paar maanden? Wil je gewoonweg 5 kilo afvallen? Of merk je dat het jou motiveert als je over een paar maanden meeloopt in een hardloopwedstrijd? Doen! Vergelijk jezelf niet met anderen maar doe het op jouw manier en in jouw eigen ritme.

  3. Terugval?

    Hallo oude (vakantie)gewoontes? Tijd om in te grijpen. Merk je dat je kleding toch weer strakker zit of schiet de wijzer op de weegschaal toch weer een tikkie meer naar rechts uit? Wat doe je nu (extra) wat je voorheen niet deed? Drink je meer alcohol? Heb je de snoeppot op kantoor herontdekt? Of neem je weer vaker de lift?
    Roep een halt toe aan je oude gewoontes en stel voor jezelf vast hoeveel je mag schommelen in gewicht, voordat er serieus werk aan de winkel is. Ga alle tips hierboven nog eens langs en besluit of je ergens moet ingrijpen.

Wil je meer lezen over gezond eten op vakantie? Klik dan hier.

Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten