Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je door de supermarkt loopt of een maaltijd aan het bereiden bent, maar veel van ons voedsel wordt genetisch gemodificeerd. Dat wil zeggen dat er op een bepaalde manier wordt gerommeld met de eigenschappen van planten. Maar wat is het precies? Hoe kun je het herkennen? En hoe schadelijk voor onze gezondheid is het eigenlijk?
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
Het genetisch modificeren van voedsel is een proces waarbij de eigenschappen van (bepaalde) planten worden aangepast. Hierdoor groeien gewassen bijvoorbeeld sneller, of zijn ze plotseling resistent tegen bepaalde insecten.
Genetisch gemodificeerde gewassen zijn onder andere maïs, soja, katoen, suikerbieten, koolzaad en kleine hoeveelheden courgette en gele pompoen. Overigens is er in Nederland nog niet van al deze soorten een gemodificeerde versie te vinden. In Europa bestaat er een behoorlijke strenge regelgeving als het gaat om genetische modificatie.
Hoe herken ik het?
Ondanks deze regelgeving, betekent het niet dat er nog helemaal niets te vinden is in Europa. Soja en maïs worden – ondanks hun veelal gezonde karakter – wel vaak genetisch gemodificeerd.
Ook in Nederland vind je genetisch gemodificeerde maïs en soja veelvuldig terug in voedingsmiddelen. Je krijgt dit waarschijnlijk vaker binnen dan dat je door hebt.
Wel is het zo dat wanneer er genetisch gemodificeerde ingrediënten in bepaalde producten zitten, dit op het etiket moet staan. De regel geldt dat dit aangegeven moet worden bij producten die meer dan 0,9% aan genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten. Let hierbij vooral op het EKO-keurmerk.
Dierenwelzijn of dierenleed?
Het probleem met genetisch gemanipuleerd voedsel is echter niet direct ons voedsel.
Naast genetisch gemanipuleerd voedsel voor de mens, krijgen heel veel dieren ook genetisch gemanipuleerd voedsel toegediend. In Nederland geldt dit voor tussen de 90 en 100% van alle dieren.
Hoewel de eerder genoemde wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel heel redelijk lijkt is het niet zo dat wanneer je eieren of melk koopt van dieren die geen natuurlijk voedsel krijgen, er op deze producten aangegeven hoeft te worden dat ze genetisch gemodificeerd zijn. Het is immers alleen het voedsel dat een koe of schaap gegeten heeft.
Toch betekent dit dat deze producten een groot percentage aan gemodificeerde ingrediënten bevatten, omdat dit wel in het spijsverteringssysteem van het dier terecht is gekomen. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat genetisch gemodificeerd voedsel voor dieren grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hoe gevaarlijk is het?
Genetisch gemodificeerd voedsel kan sneller groeien en is bestand tegen bepaalde insecten. In principe klinkt dat niet heel negatief, maar wat voor effect heeft het op ons lichaam?
Uit meerdere onderzoeken gedaan bij ratten die genetisch gemodificeerd voedsel toegediend kregen, bleek dat zij naar verloop van tijd kankergezwellen ontwikkelden.
Als mensen genetisch gemodificeerd voedsel eten, heeft dit ook vaak een negatief effect. Dit is alleen niet direct merkbaar en er is bovendien nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Toch blijkt al dat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat we resistent worden voor antibiotica en dat we er in hoog tempo allergieën door ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat wanneer we genetisch gemodificeerd voedsel tot ons nemen, het gen in ons lichaam blijft, waardoor het op de lange termijn allerlei negatieve effecten zou kunnen hebben.
Vermijden
Kortom: het is beter om genetisch gemodificeerd voedsel te vermijden. Hoe kun je dit het beste doen?
1.Eet zo min mogelijk bewerkte voeding
Het is in eerste instantie belangrijk om te weten welke producten je zonder problemen kunt eten. Verse groenten, fruit, olijfolie, kokosolie, peulvruchten (behalve sojabonen van buiten de EU), onbewerkte noten, zaden (behalve koolzaad) en pitten zijn tot nu toe niet genetisch gemodificeerd in Europa en kun je veilig eten.
Brood, crackers, snoep, toast, koekjes, zoutjes, kant-en-klare maaltijden
zoals diepvriespizza’s of andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten stuk voor stuk genetisch gemodificeerde ingrediënten. Eet ze daarom liever niet.
2. Lees etiketten
Als je toch een bewerkt voedingsmiddel wilt eten, lees dan altijd goed het etiket. Vaak heb je helemaal niet door dat er ingrediënten in kunnen zitten die genetisch gemanipuleerd zijn. Kijk niet alleen naar de keurmerken maar check altijd de ingrediëntenlijst van een product. Zie jij ingrediënten op mais van soja, mais of koolzaad staan? Laat het product dan liever staan.
3. Koop biologisch zuivel en gras gevoerd vlees
Vlees en zuivel is niet genetisch gemodificeerd, maar de dieren krijgen wel genetisch gemodificeerd voedsel toegediend. Als je er zeker van wilt zijn dat je dit niet binnenkrijgt, kies dan voor biologische zuivel en kip en voor gras gevoerd vlees.
Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE
Wil je meer artikelen lezen van Jasper? Klik dan hier!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 september 2015
Boerenkoolchips
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
1 juli 2016
VEGAN OREO!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
29 december 2017
De anti-kater pil
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
13 april 2019
Femke –
Prima!
Anoniem –
Sabrina Stouten –
Evelien –
Wendy –
Iets toevoegen aan het winkelmandje werkt af en toe niet lekker.