Langzaamaan wordt het nu écht kouder. De dagen worden korter en de winterjassen komen tevoorschijn. Het najaar betekent ook: mooie natuur. Momenteel hangen er prachtig gekleurde bladeren aan de bomen. Straks worden we misschien wel verblijd met sneeuw terwijl de kerstlampjes overal branden. Reden genoeg om die sportschoenen uit de kast te halen om te genieten van al het moois om je heen. Vandaag 5 tips voor hardlopen in het najaar!

1. Warming-up
Het is najaar en dat betekent: kou. Neem de tijd voor je warming-up en zorg ervoor dat je goed warm bent. Doe voordat je weg gaat bijvoorbeeld een aantal jumping jacks, squats of ren een paar keer de trap op.

2. Laagjes
Laagjes zijn erg belangrijk tijdens hardlopen in de kou. Kies voor het drielagen-systeem om je goed te beschermen tegen de kou. Dat houdt in dat je 3 lagen draagt waarvan één ademende, één isolerende en één beschermende. De eerste laag is onder- of thermokleding, de tweede laag een shirt met lange mouwen en als derde laag een windjack. Zo blijf je goed warm tijdens het rennen.

3. Zorg dat je wordt gezien
De avonden beginnen steeds vroeger dus ben je als hardloper soms moeilijk te zien. Als je gaat hardlopen zorg dan altijd dat je goed zichtbaar bent. Denk aan reflecterende kleding, hesjes en eventueel verlichting.

4. Hydrateer!
Je lichaam droogt sneller uit wanneer je koude lucht inademt. Neem water mee en drink genoeg tijdens je workout. Drink ook voldoende voor en na je training.

5. Gebruik je verstand
De belangrijkste tip is misschien wel om goed na te denken over alle omstandigheden vóór je gaat hardlopen. Zie je dat het heel koud wordt? Neem dan ook handschoenen mee en zorg ervoor dat je een goede sportmuts op hebt.

Tekst: Eva van Buiten

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten