Volgens onderzoekers staan laaggradige ontstekingen aan de basis van vrijwel alle typische welvaartsziekten. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Alzheimer en auto-immuunziekten. Maar ook bij chronische klachten zoals allergieën, chronische pijn, PCOS en depressie speelt laaggradige ontsteking vaak een rol.
Wat is laaggradige ontsteking?
Er is sprake van laaggradige ontsteking als het immuunsysteem continu overactief is. Normaal gesproken is het immuunsysteem vooral ’s nachts actief. Overdag houdt het zich rustig. Maar bij laaggradige ontsteking is het immuunsysteem ook overdag actief. Er is continu een lichte immuunreactie. Zo licht dat je het in eerste instantie niet merkt. De klassieke symptomen van een ontsteking zijn namelijk afwezig. Veel mensen zijn dus chronisch ontstoken zonder dat ze het door hebben.
Wat je op een gegeven moment wel merkt is dat je vermoeider en prikkelbaarder wordt. Ook kan je stemming en libido verminderen. Na verloop van tijd leidt laaggradige ontsteking tot de ontwikkeling van klachten en ziekten. Laaggradige ontsteking is dus een grote bedreiging voor onze gezondheid. Het is als een sluipmoordenaar. Je hebt niets door en opeens slaat het toe.
Wat is de oorzaak?
Laaggradige ontsteking staat aan de basis van welvaartsziekten. Dit soort aandoeningen komen in westerse landen voor. Bij jager-verzamelaar stammen vind je ze niet. De oorzaak van laaggradige ontsteking moet dus met onze westerse leefstijl te maken hebben.
Er is sprake van een mismatch tussen onze genen en de omgeving waarin wij leven. Wij hebben grofweg hetzelfde genetische materiaal als onze voorouders, de jager-verzamelaars. Dit komt omdat onze genen maar heel langzaam veranderen. Volgens professor Frits Muskiet veranderen ze slechts een half procent per miljoen jaar. Daarentegen is onze leefomgeving relatief snel veranderd. Zo snel dat onze genen het niet konden bijbenen.
Problemen ontstaan nu omdat we met ‘Stone Age’ genen in een ‘sciencefiction’ wereld leven. Het is te vergelijken met een situatie waarbij je oude software op de allernieuwste laptop zet. Dit werkt natuurlijk voor geen meter. Zo is het ook met onze ‘oude’ genen en onze ‘nieuwe’ leefomgeving.
Ons genetisch materiaal is aangepast op een leven met natuurlijk voedsel, regelmatige beweging, voedselschaarste (vasten), waterschaarste, temperatuurverschillen, weinig chronische stress en veel zonlicht. Daarentegen hebben wij een leven met onnatuurlijk voedsel, weinig beweging, voedseloverschot (overeten), overal drinkwater, constante temperatuur (door verwarming en airco), veel chronische stress en weinig zonlicht. Het leven in onze westerse maatschappij is dus precies het tegenovergestelde. We gaan tegen de wetten van de natuur in en dat heeft consequenties voor onze gezondheid.
Samenvatting
Laaggradige ontsteking staat aan de basis van bijna alle typische welvaartsziekten en chronische klachten. De oorzaak is een mismatch tussen onze ‘oude’ genen en ‘nieuwe’ leefomgeving (leefstijl). Door de leefstijl waarop onze genen zijn aangepast na te bootsen, verminder je mismatch en kun je laaggradige ontsteking oplossen.
Praktische tip
Boots de leefstijl waarop je genen zijn aangepast na. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Vooral met het onderbreken van langdurig stilzitten bevalt veel gezondheidswinst te behalen. Zorg dus dat je ieder uur even een minuutje gaat bewegen, waarbij je het liefst je hartslag verhoogt. Hierdoor word je fitter en je concentratie verbetert.
Dit e-book scheelt je een consult
Wil je meer praktische tips voor het verbeteren van je gezondheid? Dan heb jij zeker iets aan mijn e-book ‘De basis van herstel.’ Hierin geef ik je meer dan 50 praktische leefstijltips die bij mijn patiënten effectief zijn gebleken. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:
https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/gratis-e-book-de-basis-van-herstel/
Wil je meer lezen over mismatch en laaggradige ontsteking? Klik dan hier.
Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl
Gerelateerde berichten
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
23 maart 2015
Dopper winnen
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
4 december 2014
Foodtrends 2015
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
2 juli 2014
Aan het infuus
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
17 februari 2021
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
3 oktober 2018