Volgens onderzoekers staan laaggradige ontstekingen aan de basis van vrijwel alle typische welvaartsziekten. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Alzheimer en auto-immuunziekten. Maar ook bij chronische klachten zoals allergieën, chronische pijn, PCOS en depressie speelt laaggradige ontsteking vaak een rol.

Wat is laaggradige ontsteking?

Er is sprake van laaggradige ontsteking als het immuunsysteem continu overactief is. Normaal gesproken is het immuunsysteem vooral ’s nachts actief. Overdag houdt het zich rustig. Maar bij laaggradige ontsteking is het immuunsysteem ook overdag actief. Er is continu een lichte immuunreactie. Zo licht dat je het in eerste instantie niet merkt. De klassieke symptomen van een ontsteking zijn namelijk afwezig. Veel mensen zijn dus chronisch ontstoken zonder dat ze het door hebben.

Wat je op een gegeven moment wel merkt is dat je vermoeider en prikkelbaarder wordt. Ook kan je stemming en libido verminderen. Na verloop van tijd leidt laaggradige ontsteking tot de ontwikkeling van klachten en ziekten. Laaggradige ontsteking is dus een grote bedreiging voor onze gezondheid. Het is als een sluipmoordenaar. Je hebt niets door en opeens slaat het toe.

Wat is de oorzaak?

Laaggradige ontsteking staat aan de basis van welvaartsziekten. Dit soort aandoeningen komen in westerse landen voor. Bij jager-verzamelaar stammen vind je ze niet. De oorzaak van laaggradige ontsteking moet dus met onze westerse leefstijl te maken hebben.

Er is sprake van een mismatch tussen onze genen en de omgeving waarin wij leven. Wij hebben grofweg hetzelfde genetische materiaal als onze voorouders, de jager-verzamelaars. Dit komt omdat onze genen maar heel langzaam veranderen. Volgens professor Frits Muskiet veranderen ze slechts een half procent per miljoen jaar. Daarentegen is onze leefomgeving relatief snel veranderd. Zo snel dat onze genen het niet konden bijbenen.

Problemen ontstaan nu omdat we met ‘Stone Age’ genen in een ‘sciencefiction’ wereld leven. Het is te vergelijken met een situatie waarbij je oude software op de allernieuwste laptop zet. Dit werkt natuurlijk voor geen meter. Zo is het ook met onze ‘oude’ genen en onze ‘nieuwe’ leefomgeving.

Ons genetisch materiaal is aangepast op een leven met natuurlijk voedsel, regelmatige beweging, voedselschaarste (vasten), waterschaarste, temperatuurverschillen, weinig chronische stress en veel zonlicht. Daarentegen hebben wij een leven met onnatuurlijk voedsel, weinig beweging, voedseloverschot (overeten), overal drinkwater, constante temperatuur (door verwarming en airco), veel chronische stress en weinig zonlicht. Het leven in onze westerse maatschappij is dus precies het tegenovergestelde. We gaan tegen de wetten van de natuur in en dat heeft consequenties voor onze gezondheid.

Samenvatting

Laaggradige ontsteking staat aan de basis van bijna alle typische welvaartsziekten en chronische klachten. De oorzaak is een mismatch tussen onze ‘oude’ genen en ‘nieuwe’ leefomgeving (leefstijl). Door de leefstijl waarop onze genen zijn aangepast na te bootsen, verminder je mismatch en kun je laaggradige ontsteking oplossen.

Praktische tip

Boots de leefstijl waarop je genen zijn aangepast na. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Vooral met het onderbreken van langdurig stilzitten bevalt veel gezondheidswinst te behalen. Zorg dus dat je ieder uur even een minuutje gaat bewegen, waarbij je het liefst je hartslag verhoogt. Hierdoor word je fitter en je concentratie verbetert.

Dit e-book scheelt je een consult

Wil je meer praktische tips voor het verbeteren van je gezondheid? Dan heb jij zeker iets aan mijn e-book ‘De basis van herstel.’ Hierin geef ik je meer dan 50 praktische leefstijltips die bij mijn patiënten effectief zijn gebleken. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:

https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/gratis-e-book-de-basis-van-herstel/

Wil je meer lezen over mismatch en laaggradige ontsteking? Klik dan hier.

Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten