We zijn ons er misschien niet zo bewust van. Maar een goede gezondheid start in de mond . En weet je wat? De mondgezondheid speelt hierin ook een hele belangrijke rol. En daarom wil ik wat meer aandacht aan dit bijzondere orgaan geven.

Waarom poets jij?

Jij poetst toch ook iedere dag netjes je tanden? Of sla je dit stiekem wel eens over? En waarom reinig jij je gebit eigenlijk? Wat is jouw motivatie? Of heb je daar nog nooit over nagedacht. Als je gezonder gaat eten dan heb je daar vaak een goede reden voor. Hoe zit dat eigenlijk met het reinigen van je gebit? Doe je dit alleen voor het behoud of ook omdat een gezond gebit aan het begin staat van een goede gezondheid.

De basis is belangrijk

Een goede gezondheid start in de mond en voor een gezonde mond is de basis belangrijk. Deze bestaat uit het kaakbot en het tandvlees. Gezond tandvlees is het fundament van je gebit. Zonder een sterke basis kan je een stralend gebit wel vergeten.

Het probleem van een slecht fundament wordt onder andere veroorzaakt door ontstekingen van het tandvlees. Een mooi woord voor een ontsteking aan het tandvlees is gingivitis. Deze ontsteking kan ontstaan als reactie op bacteriën die zich in tandplak bevinden. Tandplak is het wit/gelige laagje dat je misschien wel eens op je tand of langs de tandvleesrand hebt zien zitten. Dit moet dagelijks weg gehaald worden om je tandvlees gezond te houden.

Heb jij problemen in de mond?

Hoe weet je nu of je mogelijke problemen in je mond hebt? Je kunt het natuurlijk aan de tandarts of mondhygiënist vragen, maar misschien komen onderstaande punten je wel bekend voor.

 • Bloedend tandvlees bij het poetsen, tussen de tanden en kiezen in reinigen of eten
 • Regelmatig last van een vieze smaak of adem
 • Terugkerend tandsteen
 • Last van een droge mond
 • Tanden en kiezen die los zitten
 • Psychische of emotionele stress
 • Bekend met hart- en vaatziekten, diabetes, reuma of een andere aandoening
 • Je houd van junkfood en suikerrijke voedingsmiddelen en je eet weinig groente en fruit

Gezondheidsrisico’s van tandvleesontstekingen

Vind jij jouw gezondheid en vitaliteit belangrijk? Dan is het raadzaam om er een goede mondgezondheid op na te houden. Een gezond gebit en een goede gezondheid hebben namelijk een relatie met elkaar.

Als je last hebt van tandvleesontstekingen, dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Aan de andere kant zijn mensen met hart- en vaatziekten en met diabetes gevoeliger voor het krijgen van tandvleesontstekingen. Ook reumatische aandoeningen en Alzheimer zijn gerelateerd aan ontstekingen in de mond. Aan jou de vraag: ‘Wat is de kleinste stap die jij kunt zetten voor een gezonde mond?’

LEES OOK: Dit zijn de 14 beste snacks die helpen met afvallen.

Tips voor een gezonde mond

 • Reinig het gebit. Het klinkt misschien heel logisch, maar dit is het niet voor iedereen. Er wordt nog heel vaak gedacht dat een tandpasta voor een schone mond zorgt, maar niets is minder waar. Het beste effect bereik je met een goede poetstechniek en door met aandacht te poetsen. Dus, poets je gebit twee keer per dag met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel en reinig ook de ruimten tussen je tanden en kiezen in. Hiervoor kan je gebruikmaken van flosdraad, stokers of ragers of een waterflessen. Van de laatste ben ik zelf behoorlijk fan De grootte van de ruimte tussen de tanden en kiezen bepaalt welk hulpmiddel het meest geschikt is.
 • Eet gezond. Dat wil zeggen een maaltijd op basis van veel groenten en weinig tot geen junkfood en suikerrijke voedingsmiddelen. Hierdoor verbeterd je de balans tussen de verschillende bacteriën in de mond.
 • Vermijd stress. Tandvleesontstekingen verergeren in tijden van stress. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Slapen is de allerbeste manier om te ontspannen.  Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen?

Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten