Veel mensen vragen dat zich af: Wat is een goed huwelijk of hoe krijg je een goed huwelijk?

Voor een goed huwelijk moet je werken. Het gaat om de inspanning die je elke dag moet leveren om een goed huwelijk op te bouwen. Maar je hoeft niet perse hard te werken. Hieronder staan 10 kleine dingen die je kunnen helpen om je huwelijk te verbeteren: 

 1. Focus op het positieve

  Het kan makkelijk zijn om naar je partner te kijken en je te irriteren aan de dingen die ze doen of zeggen. Misschien denk je wel dat jij degene bent die ze daarop moet wijzen. Alleen doet deze kritiek vaak meer kwaad dan goed. Het is de bedoeling dat je elkaar ondersteunt en support. Bekritiseer elkaar niet en focus de positieve dingen die ze doen.

 2. Verontschuldig je als je iets verkeerd hebt gedaan

  Als je iets verkeerd hebt gedaan, klein of groot, moet je een duidelijke verontschuldiging aanbieden. Het gaat ook om de manier waarop je dat zegt. Reflecteer het op jezelf.

 3. Probeer je best te doen om niet je partner iets te verwijten

  In een grote of kleine ruzie is het makkelijk om je partner iets te verwijten. Als je dit doet, komt het op dezelfde manier terug en schiet je er niets mee op. Gebruik geen verwijten naar je partner, maar denk na over jou gevoel en zeg steeds ‘ik’.

 4. Kijk naar je partner

  We nemen zelden te tijd om goed naar elkaar te kijken en missen daardoor de non verbale signalen. Wanneer we kijken naar elkaar, creëert dat een pad voor aansluiting en kan kalmerend werken. Dus hup leg die mobiel weg en neem een moment om naar jou partner te kijken. En zeg zelf, dat is ook toch helemaal niet erg!

 5. Waardeer elkaars verschillen

  Wanneer je bijvoorbeeld in een conflict zit, probeer dan elkaars gevoelens en verschillen te begrijpen. Anders groei je alleen maar verder uit elkaar. Waardeer elkaars verschillen en benoem wat je voelt.

 6. Communiceer met elkaar

  ‘Best logisch’, zul je misschien wel denken. Een goed huwelijk kan beschadigd worden door een gebrek aan communicatie. Dit kan het gevolg zijn van drukke schema’s, waardoor je langs elkaar leeft. Maar ook een groot meningsverschil of conflict. Communicatie is een belangrijke bouwsteen van intimiteit.

 7. Gewoon luisteren

  We willen het niet vaak toegeven, maar aandacht is vaak erg fijn. Dit kan op een snelle manier door naar elkaar te luisteren. Hoe weet je dat? Door in een gesprek oogcontact te hebben en zijn of haar woorden te reflecteren. Wanneer je de woorden reflecteert en herhaalt, voelt je partner zich begrepen en gehoord.

 8. Laat je partner zien dat je hem of haar waardeert

  Laten zien dat jij je partner waardeert, helpt jullie een goede connectie te hebben. Denk over wat jou partner deed of heeft en laat weten dat je dat waardeert.

 1. Anticipeer

  Voorspel hoe je partner zal reageren en anticipeer hun reactie. Laat dat het beïnvloeden hoe je je partner benaderd.

 2. De gouden regel

  Deze regel klinkt misschien heel makkelijk, maar deze regel wordt vaak vergeten. Praat met respect naar elkaar. Niet schelden en geen intimidatie. Geen emotionele mishandeling en natuurlijk niemand is perfect.

Wil je meer artikelen lezen over het hebben van een goede relatie? Lees dan snel hier verder.

 

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: huffingtonpost.com

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten